Flip Franssen

Musea erg in trek tijdens paasvakantie

Een museum bezoeken is zowat het enige culturele uitje dat kan in coronatijd. En dat spreekt veel mensen aan in de paasvakantie. Het aantal bezoekers per uur is beperkt en reservatie is noodzakelijk. Enkele musea zijn deze week al volgeboekt.

Het Groeningemuseum in Brugge, het SMAK in Gent of het MAS in Antwerpen: ze zijn deze week elke dag volzet. “Mensen hebben nood om buiten te komen, dingen te zien. Ze willen gevoed worden met nieuwe inspiratie. Daar is een museum een uitstekende plek voor,” zegt Marieke van Bommel, directeur van het MAS.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

“Misschien is het raar om te zeggen, maar dankzij corona kun je op een kwaliteitsvolle manier in een teletijdmachine stappen en oog in oog staan met al deze fijne stukken," zegt Carl Depauw, directeur van het museum Mayer van den Bergh in Antwerpen, waar verschillende schilderijen van Bruegel te bewonderen zijn, waaronder de "Dulle Griet". Het museum laat 12 bezoekers per half uur binnen. Twee vliegen in een klap: je blijft op coronaveilige afstand van anderen én je krijgt een riant uitzicht op wat er te zien is, zonder te hoeven aanschuiven. 

Sommige mensen ontdekken een museum voor het eerst in coronatijd. Zoals Warre Mortelmans: “Ik vind het heel leerrijk en veel leuker dan ik had verwacht en ik ben niet echt een kunstmens.” Of Leen Bresseleers: “Ik woon hier 40 jaar en ik wist niet dat hier een museum was. Da’s verschieten.”

Reserveren is dus verplicht, dat kan via de website van de musea, waar u online een tijdsslot kunt reserveren. En u moet een mondmasker dragen.

Meest gelezen