Oproep SOS Wilde Dieren in Geraardsbergen: "Gebruik geen lijmvallen buitenshuis"

SOS Wilde Dieren in Geraardsbergen roept op om buitenshuis geen lijmvallen meer te gebruiken. Dat wordt vaak gebruikt om ratten of muizen te vangen. Maar ook andere dieren komen soms vast te zitten in zo'n val, zoals vogels, eekhoorntjes en vleermuizen. “Er zijn nog andere manieren om ratten te vangen. Lijmvallen zijn verschrikkelijk voor andere dieren”, vertelt Nancy Van Liefferinge van SOS Wilde Dieren. 

Lijmvallen zijn nog steeds een van de meest gebruikte muizenvallen. “Je gebruikt ze het best in je huis, niet buiten. Als je dat bijvoorbeeld in een schuur gebruikt voor ratten, dan kunnen ook andere dieren beschadigd worden. Denk maar aan vogels, vleermuizen en eekhoorntjes. Zij komen dan vast te zitten in zo'n val, en het is natuurlijk verschrikkelijk om die dieren er dan uit te halen. Je doet ze alleen maar pijn”, vertelt Van Liefferinge. 

Breng het diertje naar ons of gebruik baby talkpoeder om het diertje los te krijgen
Nancy Van Liefferinge van SOS Wilde Dieren

Baby talkpoeder oplossing?

“Wij hebben recent 2 koolmeesjes binnengekregen die vastzaten in een lijmval. Er hingen insecten in de lijmval en de vogels vlogen om die insecten te eten, maar zij kwamen dan vast te zitten. Het is belangrijk dat je nooit een vogel eruit trekt. De lijmval plakt verschrikkelijk, het is onmogelijk om een dier los te krijgen. Het beste dat je kan doen is die vogels binnenbrengen bij ons. Een andere mogelijkheid zou zijn om baby talkpoeder te gebruiken, dan kan je dat gebruiken om het diertje los te krijgen.”

Hoe minder je ratten de kans geeft om eten te vinden, hoe minder ze in je tuin terechtkomen
Nancy Van Liefferinge van SOS Wilde Dieren

Tips om ratten weg te houden

“De beste manier om ratten weg te houden is door het eten van je eigen dier weg te halen. De ratten komen omdat er eten is. Zorg er ook voor dat je voedertafel van de grond hangt of op een paal staat. Ratten zitten overal, je kan ze eigenlijk niet wegdenken. Hoe minder je ratten de kans geeft om eten te vinden, hoe minder ze in je tuin terechtkomen”, besluit Van Liefferinge. 

kasto80

Meest gelezen