Primeur: voor het eerst moormaki geboren in ZOO Planckendael

In ZOO Planckendael is onlangs een moormaki geboren, dat is een soort aap. De geboorte is een primeur voor het Mechelse dierenpark en goed voor het kweekprogramma, want de soort wordt ernstig bedreigd. De zoo kan voorlopig nog niet zien of het meisje of jongen is, want het jong klampt zich nog vast aan de moeder. "Wat wel al vaststaat, is dat de maki een naam met de letter W zal krijgen", vertelt verzorger Stéphanie.  

Voor de allereerste keer in de geschiedenis van het dierenpark is er dus een moormaki geboren.  Het jong van moeder Kimmie en vader Oreo stelt het goed. “Ze zijn voor de eerste keer ouders geworden. Ze doen het geweldig. Het is écht hartverwarmend om te zien hoe zij hun kleintje beschermen”, zegt verzorger Stéphanie aan Radio 2 Antwerpen. 

De bezoekers zullen goed moeten zoeken naar het jong, want het klampt zich vast aan de moeder

Verzorger Stéphanie

Wie door het makiverblijf loopt moet goed rondkijken om het jong te zien. “De eerste twee weken klampt het zich stevig vast aan moeders vacht. Maar binnenkort klimt het jong al op haar rug en niet veel later zal het spelenderwijs de omgeving gaan verkennen”, legt de verzorger uit. "Wanneer ze groot zijn, zitten ze je letterlijk met open armen op te wachten, want zo zonnebaden ze het liefst."

Jongen of meisje?

Doordat het jong zich vastklampt aan de moeder, kan de dierentuin nog niet zeggen of het om een jongen of een meisje gaat. Een vrouwelijke moormaki is koperkleurig met witte pluimpjes aan haar oren, terwijl de mannetjes zwart zijn. “Voorlopig is het jong ook koperkleurig, dus misschien is het wel een meisje", zegt Stéphanie. "Maar we wachten nog eventjes af, want ze kunnen nog tot 8 weken veranderen van kleur.” Wat wel vaststaat, is dat deze maki een naam met een W zal krijgen, zoals alle borelingen in ZOO Planckendael in 2021.

Bedreigde diersoort

De geboorte van deze moormaki is ook bijzonder goed nieuws voor het internationale kweekprogramma voor de diersoort. Moormaki's komen in het wild alleen voor op het Afrikaanse eiland Madagaskar en enkele kleinere eilanden in de buurt. Ze worden ernstig bedreigd door onder meer houtkap in hun habitat, stroperij en illegale handel. 

Bekijk hieronder de eerste beelden van de moormaki:

Meest gelezen