AFP or licensors

Geen staatsbegrafenis voor prins Philip, Meghan zal niet aanwezig zijn

Prins Philip zal in intieme kring begraven worden en burgers zullen geen laatste groet kunnen brengen. Meghan Markle, die zwanger is,  zal op doktersadvies niet overkomen. Door de geldende coronamaatregelen moeten plannen die lang op voorhand al waren gemaakt worden aangepast. Kroonprins Charles heeft intussen in een video hulde gebracht aan zijn vader.

Buckingham Palace heeft bevestigd dat de begrafenisplechtigheid van Prins Philip volgende zaterdag zal plaatsvinden, om 3 uur Britse tijd. De dienst wordt rechtstreeks uitgezonden op tv. 

De kist wordt om kwart voor drie vanuit het kasteel van Windsor overgebracht naar St George's Chapel, in een speciale Land Rover die Prins Philip zelf nog mee ontworpen heeft. Op de korte route naar de kapel zullen militaire detachementen staan, maar in de kerk zullen maar dertig gasten aanwezig zijn, bijna allemaal leden van de koninklijke familie. 

Prins Harry zal er zijn, maar Meghan die zwanger is zal op doktersadvies thuisblijven. Bij het begin van de dienst zal er in heel het land een minuut stilte in acht genomen worden. Prins Philip wordt na de dienst voorlopig bijgezet in de crypte onder de kapel, na het overlijden van de Queen zou hij samen met haar begraven worden in een kleine zijkapel.

Kroonprins Charles heeft vanmiddag kort de pers te woord gestaan aan de deur van zijn residentie Highgrove in het graafschap Gloucestershire. Hij bedankte iedereen voor de warme blijken van medeleven en bracht hulde aan zijn overleden vader.

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Het College of Arms maakte gisteren al bekend dat prins Philip geen staatsbegrafenis krijgt en dat heel wat andere gewoontes worden aangepast naar wat mogelijk is onder de geldende coronamaatregelen. Dat college staat in voor de organisatie van koninklijke ceremonies in het Verenigd Koninkrijk. Door de coronapandemie zal de prins een meer bescheiden vaarwel krijgen dan we gewoon zijn van de Britse koninklijke familie. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Momenteel is het in het Verenigd Koninkrijk toegelaten met 30 personen een begrafenis bij te wonen. Het betreft dan enkel de dichte familie onder wie ook zijn kleinzoon prins Harry die vanuit zijn woonplaats in Californië in de VS zou afreizen om zijn grootvader een laatste groet te brengen. 

Geen laatste groet

Prins Harry zal zijn grootvader kunnen groeten, maar lange rijen wachtende burgers die een laatste groet willen uitbrengen aan de echtgenoot van hun koningin zullen we dit keer niet zien. Het lichaam van prins Philip zal niet worden "opgebaard" maar zal rusten in het kasteel van Windsor waar de prins overleed. 

"Deze plannen zijn in lijn met de gewoontes en de wensen van zijne Koninklijke Hoogheid", zegt het College of Arms. Voor het overlijden van belangrijke leden van de koninklijke familie worden lang op voorhand plannen gemaakt. Door de coronapandemie moet "Operatie Forth Bridge" die vrijdag in werking trad wel fors worden aangepast.

Geen bloemen

Aan het hek van Buckingham Palace, de ambtswoning van de koningin, hing vrijdag de officiële bekendmaking van de dood van prins Philip (foto onder). Later op de dag werd de bekendmaking weggehaald omdat er te veel mensen rond het paleis aanwezig zouden zijn. De Britse regering riep de bevolking op om niet samen te komen aan het paleis en er geen bloemen neer te leggen. Ook de koninklijke familie riep op om geen bloemen neer te leggen. De vlaggen hangen wel nog steeds halfstok, zoals ook op andere overheidsgebouwen.

De officiële bekendmaking van de dood van Prins Philip, aan het hek van Buckingham Palace.
AFP or licensors

Wie zijn medeleven wil betuigen kan dat doen in het rouwregister, maar ook daar werd gedacht aan de veiligheid in coronatijden. Er werd een online rouwregister geopend zodat - alweer - geen lange wachtrijen en menigtes zouden ontstaan. 

Er worden acht dagen van nationale rouw in acht genomen. De koninklijke familie zelf zal twee weken rouw in acht nemen.

"Hoe zal de Queen het doen nu ze haar rots kwijt is?"

"Men staat hier niet stijf van verdriet, want dit was niet geheel onverwacht, de man was ook al 99", zegt onze correspondent Lia Van Bekhoven. "Wel is er veel respect voor de manier waarop hij zijn ambt heeft uitgevoerd."

Zonder zijn steun was ze nooit de succesvolle koningin geworden die ze nu is

Lia Van Bekhoven

"Prins Philip is dan ook de langst dienende partner van de langst regerende monarch", vertelt Van Bekhoven. "Er is daarnaast ook veel mededogen met de Queen. Hoe zal ze het doen nu ze haar rots kwijt is, klinkt het hier. Zonder zijn steun was ze nooit de succesvolle koningin geworden die ze nu is." 

Bekijk de analyse van Lia van Bekhoven uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Reacties uit binnen- en buitenland

De Britten rouwen om de dood van prins Philip, de man van koningin Elizabeth II (94). Een gevoel dat premier Johnson uitte tijdens een korte persconferentie. "Het land rouwt mee met de koninklijke familie en de koningin."

Johnson bracht hulde aan de man die de koningin meer dan 70 jaar bijstond. "Boven alles herinneren we ons de hertog om zijn trouwe steun aan Hare Majesteit de koningin. Niet alleen als haar partner, aan haar zijde, elke dag van haar regeertijd, maar als haar echtgenoot, haar kracht en steun gedurende meer dan 70 jaar."

Prins Philip zorgde er mee voor dat de monarchie een belangrijke instelling blijft in het leven van de Britten, zei Johnson ook. "Hij verdiende affectie bij vele generaties, in het Verenigd Koninkrijk, in het Gemenebest en overal ter wereld." De prins "gaf vorm aan het leven van ontelbare jonge mensen en inspireerde hen", aldus de premier. (De tekst gaat voort onder de video.)

Bekijk de verklaring van premier Boris Johnson: 

Videospeler inladen...

Op de website van Archewell is alle inhoud onzichtbaar gemaakt en staat er enkel een boodschap voor prins Philip te lezen: "Bedankt voor je dienst... je zal erg gemist worden." Archewell is het fonds van Philips kleinzoon prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle. De prins besliste vorig jaar om een stap opzij te zetten en verhuisde met zijn vrouw naar Californië in de VS. De afscheiding was een zware dobber voor de Britse koninklijke familie. 

De boodschap op de website van de Archewell Foundation

Ook de premiers van Schotland, Noord-Ierland en Wales brachten hulde aan de overleden prins en condoleerden de koningin en de rest van de koninklijke familie. "Hij diende de kroon met onzelfzuchtige toewijding en zal zeer gemist worden door de bevolking van Wales en de vele organisaties die hij steunde", reageerde Mark Drakeford, de eerste minister van Wales.

Ook regeringsleiders buiten het VK brengen hun spijtbetuiging over, zoals de Ierse premier en die van India. "Hij had een opmerkelijke carrière in het leger en stond aan de wieg van vele sociale initiatieven. Moge hij rusten in vrede", aldus de Indiase premier Narendra Modi. "De hele familie van het Gemenebest is bedroefd over de dood en dankbaar over het leven van prins Philip. God zegene u, van iedereen hier in Australië", reageerde de Australische premier Scott Morrison.

En uiteraard komen er ook reacties van andere koningshuizen, zoals dat van België. Het overlijden van prins Philip "stemt ons diepbedroefd", laat het Paleis weten op Twitter. 

Het Paleis plaatste ook een mooie zwart-witfoto van prins Philip en de toenmalige prins Albert op Twitter. 

https://twitter.com/MonarchieBe

De Nederlandse koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix gedenken prins Philip "met groot respect". "Toegewijd stelde hij zijn lange leven in dienst van het Britse volk en van zijn vele plichten en verantwoordelijkheden", laten het koningspaar en de prinses weten via sociale media. "Zijn levendige persoonlijkheid maakte een onuitwisbare indruk."

Op en rond Buckingham Palace hangt de Union Jack halfstok.
AFP or licensors

Meest gelezen