Robin De Clercq uit Gent wint ‘1 jaar gratis’ op Eén: “ik heb de hele terugrit geweend van geluk!”

Robin noemde zich graag de ‘Beyoncé van Lochristi’, maar sinds zijn verhuizing naar Sint-Amandsberg bekte dat wat moeilijker. Nu kan hij zich een nieuwe naam aanmeten: ‘de winnaar van 1 jaar gratis 2021’. Met bijna 69.000 euro en opgeheven hoofd verlaat hij de spannende quiz. “Dit gooit mijn leven overhoop”, zei de consultant van 25 na afloop.

Robin deed mee aan het Eén-programma ‘1 jaar gratis’ om zich te amuseren, maar bleef doorstoten naar de volgende ronde, en haalde uiteindelijk de hoofdprijs binnen: bijna  € 69.000. Dat is het netto-jaarloon van de best verdienende deelnemer aan het programma. Elke week viel iemand af en in de laatste aflevering ging het tussen Robin uit Gent, Meike uit Brussel, Rose uit Mechelen en Björn uit Kessel-Lo. In het ultieme cijferduel won Robin uiteindelijk van Meike. "Toch was het niet simpel", zegt hij bij Radio2 Oost-Vlaanderen. "Je kan tot de allerlaatste ronde blijven doorgaan zonder 1 vraag juist te moeten beantwoorden. Maar in het finale getallenspel raasden de zenuwen zo hard door mijn lijf, dat ik niet meer uit de cijfers en lengtematen raakte. Ik gaf zo bijvoorbeeld aan dat de hoogste toren 5 kilometer was, terwijl ik ook wel weet dat dat niet kan."

Het is onwerkelijk, zoiets gooit je hele leven overhoop
Robin De Clercq uit Gent, 25 en winnaar van ‘1 jaar gratis’

Robin is project consultant en gaat naar bedrijven om hen bij te staan. Hij houdt ontzettend van de variatie in zijn job. “Maar de zijsprong naar ‘1 jaar gratis’ was ook een verrassend leuke afwisseling”, zegt hij. “Het was heel plezant om mee te doen, maar dan nog eens de winst opstrijken was de kers op de taart! Ik kreeg gisteravond na de uitzending zoveel berichten en telefoontjes, dat ik heel laat in bed lag, en veel te weinig heb geslapen. En als je mij vraagt of ik tactisch gespeeld heb, zou ik de neiging hebben om 'neen' te antwoorden. Want dat was ook niet de bedoeling. Maar gaandeweg deed ik het stiekem toch: ik wachtte tot het laatste moment om te zien hoeveel mensen er achter een bepaalde kandidaat stonden, om dan te hopen op veel punten als die kandidaat juist zou antwoorden." 

(Lees verder onder de foto van de finale '1 jaar gratis')

"Dat ik uiteindelijk de quiz won, is zo ongelooflijk! Het besef dringt nog niet volledig door. De volledige terugrit naar huis na de finale heb ik geweend van blijdschap.  De opnames dateren al van september, en ik moest er dus tegen iedereen over zwijgen, wat soms heel moeilijk was. Door mijn extravagante uitstraling heb ik ook wel veel reacties gekregen, negatieve maar ook veel positieve. En aan die laatste trok ik mij wel op. Dan las ik bijvoorbeeld: 'tof dat je jezelf durft te zijn', of 'goed dat je je niet inhoudt'. "

Het geld houd ik niet voor mij alleen
Robin De Clercq, winnaar van '1 jaar gratis'

"Ik had eerder al gezegd dat ik bij winst het geld zeker zou delen met mensen die voor een goed doel speelden. Dus Roos, Joke en Pascale zullen al zeker een bedrag krijgen. In gewone tijden zou ik ook graag met de andere kandidaten op weekend trekken. Maar het geld zal mij ook kunnen helpen om een eigen stek te kopen, want momenteel huur ik nog een woning."

Tips voor nieuwe kandidaten?

Het is al zeker dat er ook volgend jaar een nieuwe editie komt van '1 jaar gratis' op Eén, en kandidaten mogen zich al aanmelden. Gouden tips heeft Robin niet meteen voor hen, maar wel dit: "Als je de kans krijgt om mee te doen: grijp ze met beide handen, en geniet ervan. Want het is gewoon heel plezant. En je voorbereiden op de vragen kan je ook niet echt. Maar vooral blijf jezelf!" 

kasto80

Meest gelezen