Videospeler inladen...

Slachtoffers getuigen over seksueel geweld in Brussel: "Plots duwde hij me op de grond en trok mijn joggingbroek uit" 

De veiligheid van vrouwen in de straten van Brussel blijft een groot probleem. Uit recente cijfers blijkt dat er in de hoofdstad meer dan één aangifte van seksueel geweld per dag wordt gedaan. Vorig weekend zijn voor het eerst ook twee processen-verbaal uitgeschreven door agenten in burger die straatintimidatie controleren. Twee vrouwen getuigen aan onze redactie over hun ervaringen.

BEKIJK hier de getuigenis van de twee slachtoffers van seksuele intimidatie en aanranding. Lees verder voor hun volledige verhaal.

Videospeler inladen...

Een 29-jarige vrouw die haar verhaal liever anoniem wil doen, is al meerdere keren lastiggevallen in onze hoofdstad. "Als ik hier op straat loop, krijg ik regelmatig te maken met intimiderende blikken. Ik ben ook al achtervolgd en aangeraakt. Een keer ben ik in een auto getrokken."

Als ik door Brussel loop, heb ik het gevoel dat het jachtseizoen altijd geopend is. Je voelt je als vrouw een beetje een prooi

Als gevolg probeert ze haar gedrag aan te passen als ze naar Brussel komt. "Ik let erop dat ik geen kleedje of rokje draag. Ik zal ook nooit een glaasje te veel op hebben als ik hier ben. Bovendien kom ik nooit meer alleen naar Brussel, want ik voel me veiliger als ik vrienden meeneem. En het liefst dan nog mannelijke vrienden."

Van intimiderende opmerkingen tot aanranding

Maar het blijft niet bij opmerkingen. De 23-jarige Ilona werd vorig jaar aangerand toen ze 's ochtends aan het joggen was in het Jubelpark. "Het was al licht toen ik in het park aankwam. Plots duwde een man me op de grond en trok mijn joggingbroek uit. Ik ben beginnen schreeuwen. Na enkele minuten heeft een andere vrouw me gehoord en me geholpen."

Plots duwde een man me op de grond en trok mijn joggingbroek uit

Ilona ging meteen erna aangifte doen in  het politiekantoor in Etterbeek, dichtbij het Jubelpark. In juli vorig jaar werd de zaak echter afgesloten, omdat de dader onvindbaar is. Ilona benadrukt dat seksuele intimidatie van vrouwen niet enkel in Brussel een probleem is: "Als vrouw kan je in elke stad in aanraking komen met ongewenste intimiteiten. Extra straatverlichting of camera's op straat gaan dat niet oplossen. Er is nood aan meer sensibilisering in de maatschappij. Mannen moeten weten wat kan en niet kan."

In het volgende fragment vertelt Ilona dat ze niet meer alleen durft joggen. Lees verder onder die video. 

Videospeler inladen...

Seksismepatrouille

Met meer dan één aangifte per dag beseft de Brusselse politie dat seksuele intimidatie en geweld tegenover vrouwen een groot probleem is. De meerderheid van de slachtoffers zal ook nooit aangifte doen. Sinds maart werken twee van de zes Brusselse politiezones daarom met zogenaamde "seksismepatrouilles". Agenten in burger patrouilleren op verschillende plaatsen en zijn extra waakzaam voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Op die manier kunnen ze daders op heterdaad betrappen.

We zijn aanwezig op plaatsen waar volgens onderzoek seksueel geweld meer voorkomt. Denk aan openbaar vervoer, haltes, parken enzovoort

Onlangs werden zo voor het eerst twee processen-verbaal uitgeschreven in politiezone Brussel Noord. In beide gevallen was het een undercoveragente die geïntimideerd werd door een man. Het dossier van een van de mannen is al in handen van het parket, de andere wordt later nog verhoord.

Ook in politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene zijn seksismepatrouilles actief. Hoofdcommissaris Olivier Slosse:  "We zijn aanwezig op plaatsen waar volgens onderzoek seksueel geweld meer voorkomt. Denk aan openbaar vervoer, haltes, parken enzovoort. Onze agenten praten tijdens die patrouilles ook met vrouwen over hun ervaringen met grensoverschrijdend gedrag op straat en maken hen attent op de seksismewet die in 2014 in werking trad en nog te weinig bekend is." Sinds die wet zijn seksuele intimidatie op straat en op andere openbare plaatsen als een station en park strafbaar.

In dit laatste fragment legt hoofdcommissaris Olivier Slosse uit hoeveel agenten ze momenteel inzetten voor de seksismepatrouilles: 

Videospeler inladen...

Volgens Laurent De Schrijver, commissaris bij de politiezone Brussel-Noord, is het vooral de bedoeling dat de daders gesensibiliseerd worden. Dat gebeurt niet enkel door een pv op te stellen, maar vooral door met hen in gesprek te gaan. Ook de agenten in het korps worden bewustgemaakt van de problematiek. Daarvoor werkt de politiezone samen met de vzw Touche pas à ma pote - Handen af. De agenten die deelnemen aan de acties zijn erg gemotiveerd. "Ze zijn zich bewust van het belang van zulke acties", zegt De Schrijver.

Beluister hier het volledige interview met commissaris Laurent De Schrijver in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen