Stad Mechelen laat gras groeien tot 1 mei: "Beter voor de biodiversiteit"

De stad Mechelen roept haar inwoners op om het gras een beetje langer te laten staan. In april wordt gewoonlijk gestart met grasmaaien, maar de stad vraagt om tot 1 mei te wachten. "Dat is heel belangrijk voor de biodiversiteit en voor de CO₂-captatie", zegt schepen van natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen (Groen).

De stad roept dus op om het gras te laten groeien en bloemen te zaaien. "Hoe hoger je het gras laat groeien, hoe meer bloemen er tussen groeien. Die bloemen zijn dan weer goed voor de bijen en zo ontstaat er meer biodiversiteit", vertelt Princen. "Bovendien neemt groeiend gras meer CO₂ op. Dat is goed voor de luchtkwaliteit."

We gaan 47 hectaren gras laten groeien 

Patrick Princen, schepen voor natuur- en groenontwikkeling (Groen)

Mechelen zelf gaat zo'n 80% van het gras in parken en stadstuinen laten groeien. "We gaan 47 hectaren niet maaien. Dat betekent dat op een oppervlakte van 70 voetbalvelden het gras een maand lang zal groeien", klinkt het. 

3 kilo bloemenzaad zaaien

De actie is geïnspireerd op een oproep van Bye Bye Grass. "Ze roepen op om gras te laten groeien tot 1 mei en om bloemenvelden te zaaien", zegt Princen. "We gaan 3 kilogram aan bloemenzaad zaaien op verschillende locaties in Mechelen."

Meest gelezen