Belga

Massale staking in Brusselse gevangenissen, gevangeniswezen: "Er komt extra personeel aan"

Sinds gisterenavond 22 uur wordt er gestaakt in de Brusselse gevangenissen van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael. Maar 15 procent van het personeel is komen opdagen. De vakbonden zeggen dat er een personeelstekort is, het gevangeniswezen zegt dat er snel werkkrachten bij komen.

"Er is massaal gehoor gegeven aan de stakingsoproep", reageert de woordvoerster van het gevangeniswezen Kathleen Van De Vijver vanmorgen. "Er is maar 15 procent van het aangewezen personeel komen opdagen. Er is een kleine ploeg van politieagenten aanwezig om de werkwilligen te ondersteunen", gaat ze verder. "We gaan er alles aan doen om alle gedetineerden op tijd een maaltijd te geven. Een wandeling of bezoek zal niet mogelijk zijn, de gedetineerden zullen op cel moeten blijven."

Extra personeel

De vakbonden riepen op tot een staking omdat er volgens hen te weinig personeel is. De cipiers kunnen de werkdruk niet meer aan, ook door de coronamaatregelen, klinkt het. "We hebben veel gedetineerden in quarantaine, waardoor die apart moeten gaan wandelen. Dat brengt extra werk met zich mee, en daar hebben we volk voor nodig", reageert Helmut Van Hooren van de christelijke vakbond. 

"De problemen waren er ook al voor corona", reageert Joachim Vermaeren van ACOD vanmorgen nog in "De ochtend" op Radio 1. "De eerste 48 uur wordt niemand opgeroepen, maar er is volk genoeg om in de noodzakelijke behoeften te voorzien van de gedetineerden."

Het Gevangeniswezen betreurt de staking, en wijst er op dat er volop aanwervingen lopen voor de gevangenissen, en dat op korte termijn mensen zullen starten. "Dat hebben we ook zo gecommuniceerd aan de vakbonden", aldus woordvoerster Kathleen Van De Vijver. "We betreuren dat ze overgaan tot een staking ondanks de inspanningen vanuit het Gevangeniswezen."

Meest gelezen