AFP or licensors

Diplomatieke spanning na "stoelincident": ruzie tussen Italië en Turkije, omdat premier Draghi Erdogan "dictator" noemt

Het zogenoemde "stoelincident" leidt tot diplomatieke spanningen tussen Italië en Turkije. De Italiaanse premier Draghi heeft de Turkse president Erdogan een dictator genoemd omdat die tijdens een topontmoeting geen stoel had klaargezet voor Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Een vrouw. Turkije heeft al gereageerd op die uitspraak. 

De Turkse regering heeft de Italiaanse ambassadeur in Turkije gisteravond laat op het matje geroepen. 

Aanleiding was de uitspraak van de Italiaanse eerste minister Mario Draghi. Die had de Turkse president Tayyip Erdogan een dictator genoemd. Draghi deed zijn forse uitspraak, naar aanleiding van het bezoek van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en raadsvoorzitter Charles Michel. 

Erdogan liet voor de officiële ontmoeting wel een stoel voor Michel klaarzetten, niet voor von der Leyen. Dat veroorzaakte veel ophef, omdat het als een vrouwonvriendelijk gebaar werd beschouwd, onder meer door de Italiaanse premier Draghi. Nu noemt de Turkse regering zijn uitspraken over Erdogan beledigend en populistisch. 

Bekijk hieronder de berichtgeving over premier Draghi's reactie  in "Het Journaal":  

Videospeler inladen...

Meest gelezen