Bart Boterman

Kraan kantelt om in Oostende: "Kraanman kruipt ongedeerd uit de cabine"

In Oostende is een telescopische kraan gekanteld aan de Natiënkaai, achter het station. De kraanman was net klaar. Hij wou de steunpoten van de kraan inklappen, maar de kraan zelf stond nog te ver uitgeschoven. 

In Oostende is deze voormiddag een telescopische kraan gekanteld aan de Natiënkaai achter het station. De telescopische kraan van Noordzee Kranen had net brandstof en voeding voor een maand geleverd aan boord van de loodsboot Wandelaar van DAB Vloot , toen het misliep. 

"Onze kraanman was aan het inpakken en had de steunpoten al ingetrokken om daarna de kraan zelf neer te halen. Maar de kraan zelf was nog iets te ver uitgeschoven, waardoor het volledige toestel uit evenwicht kwam en kantelde", vertelt zaakvoerder Mathias Vandendaele van Noordzee Kranen. 

Geen gewonden & beperkte schade

De brandweer en ziekenwagen haastten zich ter plaatse, maar bij aankomst was de kraanman al uit de cabine geklommen volgens kapitein Dirk Maertens van de brandweer Oostende. "De man had wat rugklachten, maar moest niet naar het ziekenhuis", zegt kapitein Maertens. Ook de scheepvaartpolitie kwam ter plaatse om de nodige vaststellingen en verklaringen op te nemen. 

"Ook de schade aan de kraan zelf valt te herstellen", volgens Vandendaele. De telescopische kraan werd uiteindelijk opnieuw rechtgetrokken door een andere telescopische kraan van Noordzee Kranen. 

Meest gelezen