Al zeker in 5 Oost-Vlaamse steden en gemeenten onderzoek of sociale huurders geen eigendom hebben in het buitenland

Sociale woningmaatschappijen in Gent, Aalst, Lokeren en Sint-Niklaas gaan nu ook onderzoeken of mensen die een sociale woning huren, geen eigendom hebben in het buitenland. Ook in Ninove denken ze erover na. Een paar maanden geleden dreef Vlaanderen de strijd tegen frauduleuze huurders van sociale woningen op door daarvoor 5 miljoen euro vrij te maken. Dat moet de sociale woningmaatschappijen in staat stellen om dergelijke onderzoeken te laten doen. 

Sociale woningen zijn bedoeld voor wie het financieel moeilijk heeft. Dan kan het niet dat je in het buitenland nog een huis hebt, of een stuk grond. In ons land is dat makkelijk te controleren, via het kadaster. Maar huurders die 2 nationaliteiten hebben bijvoorbeeld, kunnen ook in hun thuisland nog eigendom hebben. Dat onderzoeken vergt wel een specifieke aanpak, die sociale huisvestingsmaatschappijen niet altijd zelf kunnen doen. De 5 miljoen euro moet hen in staat stellen dat onderzoek te laten doen. Maatschappijen in 5 Oost-Vlaamse steden gaan of willen dat nu ook doen. 

Het is interessant te kunnen onderzoeken welke geruchten en tips wel of niet juist zijn, zodat we kunnen handelen
Leentje Cornelis, directeur van sociale huisvestingsmaatschappij Ninove Welzijn

Ook Ninove heeft de intentie in te tekenen op het Vlaamse aanbod. “De vraag is gekomen vanuit de stad, en we denken wel dat we er voordeel zullen uithalen”, zegt Leentje Cornelis van de sociale huisvestingsmaatschappij Ninove Welzijn. “Soms horen wij geruchten, of krijgen we anonieme tips over mensen die een sociale woning huren, maar toch in het buitenland nog een eigendom zouden hebben. We kunnen niet altijd nagaan wat daarvan klopt. Het is ook niet altijd duidelijk wat we wél en niet mogen doen om zoiets te onderzoeken, hoe we het financieel en juridisch correct moeten doen, en wie we daarvoor kunnen aanspreken."

Anonieme klachten

"Als we na een anonieme klacht een onderzoek wilden beginnen, deden we dat soms via ambassades, maar op een antwoord was het soms maandenlang wachten. We moesten ook zelf eerst te weten komen in welke dorpen of regio’s die eigendommen precies lagen. We hebben daar dan wel soms resultaat uitgehaald, maar als we nu gespecialiseerde mensen en bureaus kunnen inschakelen, zal dat zeker beter zijn. We hebben ondertussen een vijftal klachten binnengekregen, en we gaan daar zeker mee aan de slag.”

Twee jaar geleden heeft sociale woningmaatschappij De Zonnige Woonst in Hamme al eens enkele contracten opgezegd, omdat huurders een eigendom hadden in het buitenland. Hier kan je er alles over lezen. 

kasto80

Meest gelezen