Vijf mannen veroordeeld voor verijdelde aanslag in de aanloop naar Euro 2016

Een speciaal assisenhof in Parijs heeft vijf mannen veroordeeld omdat ze in 2016 een aanslag zouden hebben willen plegen. De drie hoofdverdachten kregen een straf van 24 jaar, waarvan ze minstens twee derde moeten uitzitten. Twee van hen hadden banden met ons land.

Volgens het gerecht hadden de verdachten vergevorderde plannen om een aanslag te plegen, mogelijk tijdens het Europees Kampioenschap Voetbal in juni en juli 2016. In hun appartement in de Parijse voorstad Argenteuil werden 5 aanvalswapens (zoals kalasjnikovs), 7 pistolen en revolvers, springstof, valse documenten en telefoons gevonden. Volgens Kriket was dat arsenaal bedoeld voor overvallen en andere misdrijven, maar niet voor terrorisme.

De 39-jarige Fransman Kriket heeft ook banden met ons land. Vanaf juli 2013 maakte hij deel uit van het netwerk van Khalid Zerkani, een beruchte ronselaar uit Brussel, die tientallen jongeren naar terreurgroep IS in Syrië en Irak heeft gestuurd. Kriket hielp hem daarbij door inbraken en diefstallen te plegen. Met de buit - geld en juwelen - betaalden ze het vertrek van de jongeren en de strijd in Syrië. In de tweede helft van 2014 vertrok Kriket ook zelf naar Syrië.

Maar in de loop van 2015 moet Kriket ongemerkt naar ons land teruggekeerd zijn. Want in juni van dat jaar pleegde hij in één nacht tijd twee inbraken, vier inbraakpogingen en een diefstal in Sterrebeek. Net in de periode waarin hij bij verstek mee terecht stond in het grote proces rond Zerkani, waarin ook Abdelhamid Abaaoud, de latere organisator van de aanslagen in Parijs veroordeeld werd. Daar kreeg Kriket 10 jaar cel voor deelname aan activiteiten van een terreurnetwerk. Het was trouwens niet zijn eerste veroordeling voor terrorisme: in 2005 liep hij in Frankrijk ook al eens 5 jaar gevangenisstraf op voor terreuractiviteiten. Ook voor de inbraken werd hij later veroordeeld.

Neergeschoten in Schaarbeek

En er zijn nog meer links met ons land. Op 25 maart 2016, een dag na de arrestatie van Kriket en drie dagen na de aanslagen op Zaventem en Maalbeek, schiet de politie aan de tramhalte op het Meiserplein in Schaarbeek een handlanger van Kriket neer. De man droeg een rugzak bij zich, en het gerecht wilde niet het risico lopen dat hij mogelijk met explosieven op de tram zou stappen. Een onterechte vrees, zo bleek later: er zaten geen explosieven in de rugzak. De man staat nu naast Kriket terecht als een van de hoofdverdachten op het proces. Hij werd eerder al veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de moord op de Afghaanse commandant Massoud, 2 dagen voor de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001.

De tekst gaat verder onder de foto van de tramhalte "Meiser", meteen na de arrestatie van de tweede hoofdverdachte

Politiemensen aan de tramhalte waar de handlanger van Kriket werd gearresteerd

De derde hoofdverdachte werd opgepakt in Rotterdam, in Nederland. Ook hij was een teruggekeerde Syriëstrijder, die samen met de andere twee de kern van de terreurcel zou hebben gevormd. Vier anderen stonden terecht omdat ze de drie hoofdverdachten ondersteund zouden hebben.

Voor alledrie de hoofdverdachten hadden de aanklagers een levenslange gevangenisstraf gevraagd, maar het assisenhof oordeelde milder: ze kregen alledrie 24 jaar opsluiting opgelegd, waarvan ze minstens twee derde moeten uitzitten. Twee andere beschuldigden kregen straffen 12 en 8 jaar cel, twee mannen werden vrijgesproken.

Meest gelezen