Videospeler inladen...

Vlaming in Israël waar corona zo goed als voorbij is: "Zoals bij mooi weer in België en iedereen een terrasje doet"

Intussen is bijna 60 procent van de bevolking in Israël gevaccineerd en keert het leven van voor corona terug. Het is er druk op straat en de terrassen zitten vol. Een Vlaamse expat en een Nederlandse arts in Tel Aviv vertellen in een videodagboek in "Terzake" op Canvas hoe het voelt wanneer het "oude normaal" terugkeert. "Dit is heel hoopgevend", reageert Viroloog Steven Van Gucht in de studio. 

De vaccinatiegraad is er in enkele maanden tijd opgeklommen tot meer dan 57 procent. Dat is veruit de hoogste in de hele wereld. De andere cijfers gaan enkel naar beneden. De besmettingen liepen al terug van 10.000 naar 100 per dag, de ziekenhuisbezetting van ruim 2.000 naar 500  bedden. Bemoedigende statistieken en dat betekent: versoepelingen. 

Nu op het punt dat we de laatste corona-afdeling in het ziekenhuis hebben dichtgedaan

Infectiologe Suzy Meijer

Marilyn Ambach woont in Tel Aviv en ging voor "Terzake" 's avonds de straat op: "Vollenbak, net zoals vroeger. Een beetje zoals lentekriebels, wanneer het in België mooi weer is en iedereen een terrasje doet. Je moet niet per se op dat terras zitten, maar je voelt de sfeer. Oude gewoontes die terugkeren. Je vergeet heel snel dat je dat een jaar niet gedaan hebt." 

Bekijk hier het videodagboek van Marilyn en Suzy over de volle terrassen in "Terzake" en lees daarna verder onder de video: 

Videospeler inladen...

"Green pass"

"Op het hoogtepunt hadden we drie volledige afdelingen voor coronapatiënten", vertelt infectiologe Suzy Meijer. Zij werkt in het Ichilov Hospitaal, het grootste ziekenhuis van Tel Aviv. "Nu zitten we op een punt dat we de laatste corona-afdeling hebben dichtgedaan. De enkelingen die nu nog met corona naar het ziekenhuis komen liggen in isolatiekamers, maar we zijn dus vrij van corona-afdelingen." 

Zo'n paspoort is niet nodig om versoepelingen toe te laten denk ik

Viroloog Steven van Gucht

Een terrasje doen of op restaurant gaan is wel enkel mogelijk voor wie gevaccineerd is of al corona heeft gehad. "De green pass werkt met een scan code op je smartphone", zegt Marilyn. "Ik toonde hem in een bar en niemand heeft gekeken of de code wel op mijn naam stond." Anderzijds geeft het wel een veilig gevoel, vindt Suzy: "In een strikter restaurant weet je wel dat iedereen die rond je zit gevaccineerd is. Het was even wennen, maar wel leuk." 

Wanneer kan het bij ons?

De beelden vanuit Tel Aviv doen dromen van een tijdperk na corona. "Dit is heel hoopgevend", reageert Steven Van Gucht. "Een belangrijke mijlpaal zal zijn wanneer we de risicogroepen gevaccineerd hebben. Dat is niet zo lang meer. " 

Moet het dan ook met een vaccinatiepaspoort, zoals in Israël het geval is? "Als de risicogroepen gevaccineerd zijn kan je zaken zoals horeca en evenementen organiseren op een manier die voor iedereen veilig is", zegt Van Gucht. "Ik weet niet of het systeem goed werkt en zo'n paspoort is niet nodig om versoepelingen toe te laten denk ik."

Bekijk hier het gesprek met Steven Van Gucht in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen