Radio 2

Nieuw-Zeelandse soldaat zonder naam na 103 jaar geïdentificeerd in de Westhoek: "Dit is echt uniek"

In de Westhoek hebben ze voor het eerst een naam kunnen plakken op het graf van een Nieuw-Zeelandse soldaat. Vrijwillig onderzoek van Freddy Declerck wees uit dat het graf toebehoort aan kapitein Ernest Parry."Dit is echt speciaal en heel belangrijk voor de familie", zegt Declerck uit Langemark-Poelkapelle.

Freddy Declerck is al meer dan 15 jaar hét aanspreekpunt voor Nieuw-Zeelanders die in de Westhoek op zoek zijn naar gesneuvelde familieleden. Met zijn vzw "New Zealand Pilgrimage Trust" probeert hij onbekende soldaten terug te vinden en te identificeren. "Er zijn nog altijd meer dan 100.000 onbekende soldaten. Zij liggen onder een graf met het opschrift "A soldier of the Great War - Known unto God”, of nog ergens in "Flanders Fields"", vertelt Freddy.

Primeur voor Nieuw-Zeeland

Declerck kon na lang archiefonderzoek de naam Ernest Parry plakken op het graf van een onbekende soldaat op Dochy Farm New British Cemetery in Langemark-Poelkapelle. "Op een gegeven moment kwam ik erachter dat 6 vermiste kapiteins uit Nieuw-Zeeland vermeld worden op de "Memorial to the missing" op Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke. Ik wist dat er op Dochy Farm een vermiste Nieuw-Zeelandse kapitein begraven ligt. Ik ken die begraafplaats heel goed, want ik kwam er als kind heel vaak. Na lang onderzoek kwam ik dus uit op de naam van kapitein Ernest Parry."

De bevindingen van Freddy werden opgestuurd naar Nieuw-Zeeland, waar bijkomend onderzoek gebeurde. Er werd een krantenartikel uit 1917 teruggevonden. Daarin wordt een brief van het front geciteerd met de melding dat Parry en een sergeant geraakt waren door een granaat. Uit een dagboekfragment blijkt dat hij overleed op 6 oktober 1917. "Toen ik het nieuws van die bijkomende bewijsstukken vernam, kon ik het niet geloven: dit is de allereerste keer dat een vermiste Nieuw-Zeelandse soldaat via historisch archiefonderzoek geïdentificeerd wordt."

Belangrijk voor familie

Het nieuws is ook belangrijk voor de familie van de kapitein. Die kan nu zijn graf komen bezoeken. Van zodra corona het toelaat, wordt op de begraafplaats een herdenkingsplechtigheid georganiseerd en krijgt zijn grafzerk eindelijk een naam.

Captain Ernest Parry
Radio 2
Radio 2

Meest gelezen