Belga - James Arthur Photography

Ziekenhuis in Sint-Niklaas opent derde COVID-afdeling: “Dramatisch paasweekend achter de rug”

Het ziekenhuis AZ Nikolaas, in Sint-Niklaas, opent een derde corona-afdeling. Het aantal coronapatiënten is er flink toegenomen, en ook de afdeling met intensieve zorgen ligt bijna vol. “We merken dat er veel meer jonge patiënten zijn dan tijdens de eerste golf”, zegt ziekenhuisdirecteur Stefan Van den Broeck.

In het AZ Nikolaas ziekenhuis in Sint-Niklaas wordt een nieuwe COVID-afdeling geopend. De afdelingen lopen opnieuw vol met patiënten die positief zijn. Volgens de directie komen de recordcijfers van vorig jaar weer in zicht. Toen lagen er vaak twintig mensen op de afdeling met intensieve zorgen, nu zijn er het vijftien. “De nieuwe afdeling is nodig, want we hebben echt een dramatisch paasweekend achter de rug”, zegt ziekenhuisdirecteur Stefan Van den Broeck.

Momenteel liggen er in totaal 57 mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis. “Wij zijn natuurlijk al een en ander gewend van de vorige golven, maar het is natuurlijk de organisatie die zich telkens opnieuw in alle mogelijke bochten moet plooien, om er toch maar voor te zorgen dat we het tot een goed einde kunnen brengen”, vertelt de ziekenhuisdirecteur.

Jongere patiënten

Wat vooral opvalt, is dat de patiënten jonger zijn dan tijdens de eerste twee golven, zegt Van den Broeck. “Wij zien dat de groep 70- tot 80-jarigen, die we tijdens de eerste golf gehad hebben, achterwege blijven en dat het overwegend 40’ers, 50’ers en 60’ers zijn die op intensieve zorgen terecht komen. En daar ook langdurig verblijven.”

Het ziekenhuis voert naast zijn corona-afdelingen ook nog steeds andere ziekenhuisactiviteiten uit. “Wij proberen, en dat lukt op dit moment, om de geplande normale niet-COVID-zorg nog altijd te laten doorgaan”, besluit Van den Broeck.

kasto80

Meest gelezen