Videospeler inladen...

BEKIJK - Britten eren overleden prins Philip met 41 saluutschoten

Op verschillende plekken in het Verenigd Koninkrijk zijn vanmiddag saluutschoten afgevuurd ter ere van prins Philip. De echtgenoot van koningin Elizabeth II overleed gisteren op 99-jarige leeftijd.

Om 12 uur vanmiddag Britse tijd zijn 41 saluutschoten gelost – één per minuut - in London, Belfast, Cardiff en Edinburgh, de hoofdplaatsen van Engeland, Noord-Ierland, Wales en Schotland. 

En ook op de marinebases van Portsmouth, Plymouth en op de rots van Gibraltar, en op enkele Britse oorlogsschepen zijn kanonschoten gelost, als eerbetoon aan Philip, die oud-commandant was in de Navy en een veteraan van de Tweede Wereldoorlog. Het afvuren van kanonschoten bij nationale gebeurtenissen is een eeuwenoude traditie, in Londen zijn dezelfde kanonnen gebruikt als bij het huwelijk en de kroning van koningin Elizabeth.

Ook bij het parlementsgebouw van Canberra in Australië - een Gemenebestland waarvan de Queen nog altijd officieel staatshoofd is - zijn bij wijze van saluut artillerieschoten gelost. 

BEKIJK hieronder de reportage in "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

In het Verenigd Koninkrijk is een rouwperiode van acht dagen ingegaan. De Queen zelf zal in die periode geen publieke of private taken uitvoeren en ze zal ook geen toestemming moeten geven voor wetten die "koninklijke instemming" vragen.

Gisteren was al bekendgemaakt dat Philip geen staatsbegrafenis krijgt en zijn lichaam ook niet opgebaard zal worden in een staatsgebouw. Hij zou daar zelf om gevraagd hebben. Door de coronamaatregelen zal de begrafenis sowieso bescheiden moeten blijven.

FOTO: Eresaluut aan het parlementsgebouw in Canberra, Australie.
Commonwealth of Australia - Department of Defence
FOTO: Eresaluut aan Cardiff Castle, in Wales.
AFP or licensors
FOTO: Eresaluut aan Edinburgh Castle, in Schotland.

In de loop van de dag hebben prins Andrew en prins Edward, de twee jongste zonen van Prince Philip en de Queen hun moeder bezocht in Windsor Castle. Kroonprins Charles was er gisteren al, meteen na het overlijden van zijn vader. 

Er blijven ook mensen komen die een bloemetje neerleggen bij het kasteel van Windsor, ondanks de vraag om dat niet te doen vanwege Covid. En voor de start van de paardenraces van Aintree in Liverpool hebben de jockeys en de aanwezigen 2 minuten stilte in acht genomen, dat gebeurde ook bij diverse cricketwedstrijden.  

Begrafenis

De begrafenis  zaterdag zal plaatsvinden in beperkte kring, met maximaal 30 personen die de coronamaatregelen zullen naleven. De dienst zal wel rechtstreeks uitgezonden worden op televisie. Bij de start zal in heel Groot-Brittannië een minuut stilte worden gehouden.

Kleinzoon prins Harry, die momenteel in Californië woont, zal op de begrafenis aanwezig zijn, aldus Buckingham Palace. Zijn zwangere echtgenote Meghan Markle niet. Een arts zou haar de vliegreis hebben afgeraden, aldus een woordvoerder van het paleis.

Meest gelezen