China legt webwinkelgigant Alibaba recordboete van 2,3 miljard euro op

China heeft het webwinkelconcern Alibaba van techmiljardair Jack Ma een miljardenboete opgelegd. Het gaat in totaal om 18,2 miljard yuan, of omgerekend 2,3 miljard euro. Na onderzoek stelde de Chinese toezichthouder vast dat Alibaba zich schuldig heeft gemaakt aan monopoliepraktijken.

De boete is gelijk aan vier procent van Alibaba's binnenlandse verkoop in 2019, meldt de toezichthouder in een verklaring. Volgens de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gaat het om de hoogste Chinese boete voor een bedrijf ooit. 

Staatsmedia in China melden dat de Chinese toezichthouder tot de boete heeft besloten na afronding van een onderzoek dat in december was ingesteld. Het online handelsplatform zou zijn dominante marktpositie hebben gebruikt om handelaren te bestraffen die hun goederen op concurrerende platforms aanboden. 

Alibaba moet verder ook een aantal maatregelen nemen om onder meer eerlijke concurrentie te waarborgen, de rechten van consumenten te respecteren en bedrijven te beschermen die gebruikmaken van Alibaba's platforms. Gedurende de komende drie jaar zal het bedrijf bij de toezichthouder rapporten over zelfregulering moeten indienen.

Te veel macht

Volgens Westerse waarnemers viseert de Chinese overheid Alibaba omdat het bedrijf te veel macht kreeg en richtlijnen van de Chinese overheid naast zich neer wou leggen. De oprichter van het concern, de 56-jarige Jack Ma, is in ongenade gevallen bij de communistische regering wegens kritiek op de financiële toezichthouder. In oktober vorig jaar verdween Jack Ma van de radar. Pas eind januari, drie maanden later, dook hij weer even op. Vermoedelijk vreesde hij een tijdje voor zijn veiligheid, of wilde hij een arrestatie voorkomen. 

Pekings kritiek richt zich ook op een universiteit die door Ma is opgericht. "De Communistische Partij is bang dat hij daarmee een soort economische elite kweekt en een eigen netwerk uitbouwt, dat mogelijk volgens andere principes handelt dan de partij. En dat wil China nooit hebben, want de partij is de baas over alles en in alles" zegt NOS-correspondent Garrie van Pinxteren.

Financiële activiteiten

Het concern van Ma moet worden opgesplitst, omdat het volgens de overheid te groot en veelomvattend is geworden. Zo richt de onderneming zich ook op allerlei financiële activiteiten die traditioneel bij banken liggen. De Chinese overheid beschuldigt het concern ervan dat het eerst geld leent bij de banken, om daarmee vervolgens leningen aan derden te verstrekken zonder zelf voldoende reserves aan te houden. En dat beschouwt China als een risico voor de financiële stabiliteit.

De autoriteiten in China zijn al langere tijd bezig met het aanscherpen van het toezicht op ondernemingen zoals Alibaba. Tot voor kort waren die aan weinig regels gebonden. De beursgang van Alibaba's dochteronderneming en financieel dienstverlener Ant Financial werd vorig jaar op het laatste moment tegengehouden.

Meest gelezen