Coronacommissaris Pedro Facon: "Horeca pas halfweg mei heropenen"

Ten vroegste midden mei: dat is wat coronacommissaris Pedro Facon het Overlegcomité zal adviseren voor de heropening van de horeca. Dat zegt hij in een interview met De Tijd en wordt bevestigd aan VRT NWS. Tot nog toe hadden de verschillende regeringen in ons land 1 mei vooropgesteld als mogelijke heropeningsdatum, maar we kunnen volgens Facon "beter niet te snel gaan". 

Als coronacommissaris adviseert Pedro Facon de verschillende regeringen in ons land in aanloop naar een nieuw Overlegcomité. Woensdag is er weer zo'n Overlegcomité gepland. Wat de scholen betreft, is het volgens Facon duidelijk dat die op 19 april, na de langere paasvakantie, weer moeten openen. Alleen is het volgens Facon nog niet duidelijk of de tweede en derde graad van het secundair voltijds weer naar de schoolbanken kunnen terugkeren.

Op een gegeven moment moet je durven zeggen dat 1 mei onmogelijk wordt

Viroloog Marc Van Ranst

Maar als de scholen op 19 april  heropenen, en de winkels volgen op 26 april (als gevolg van het einde van de "afkoelingsperiode"), dan moet er voor verdere versoepelingen eerder naar midden mei gekeken worden, aldus Facon. "Ik beslis niet zelf, maar op 19 april volle bak gaan met het onderwijs, én op 26 april de afkoelingsperiode beëindigen én op 1 mei de horeca heropenen én nog andere versoepelingen: dat is wel veel."

Andere experten

Viroloog Steven Van Gucht - die als expert in het adviescomité GEMS zit -benadrukte gisteren in "Terzake" ook al dat de scholen na de paasvakantie weer open zullen gaan. "Iedereen is het daarover eens, dat is altijd al een prioriteit geweest." Wat de andere mogelijke versoepelingen betreft, stelde Van Gucht dat "de rest wel zal volgen, al moeten de politici beslissen over de timing". Waarbij hij nog meegaf dat die "timing" cruciaal is: wanneer we te vlug te veel versoepelen, dan riskeren we dat de curve weer de hoogte ingaat.

Herbekijk hier het gesprekt met viroloog Steven Van Gucht in "Terzake" (en lees eronder verder):

Videospeler inladen...

Viroloog Marc Van Ranst - die ook in het adviesorgaan GEMS zit - ziet het net zoals Facon niet zitten dat cafés en restaurants weer open gaan op 1 mei. "Wanneer we zien dat de cijfers niet heel snel dalen, dan moet je op een gegeven moment durven zeggen dat 1 mei moeilijk wordt om te halen, ja onmogelijk", aldus de viroloog.

"Wanneer je de scholen opent na de paasvakantie, dan is het voorzichtig om een periode van enkele weken te hebben voor er nieuwe en ernstige versoepelingen komen", benadrukt Van Ranst. Hij onderstreept dat het de politiek is die uiteindelijk de beslissing neemt over mogelijke versoepelingen. 

Horecasector reageert

Voor fedcaf, de federatie van caféhouders, komt de oproep van sommige experten niet als een verrassing. "We denken al een tijdje dat 1 mei niet haalbaar is", aldus voorzitter Erik Beunckens. Fedcaf wil een rendabele heropening en vraagt extra financiële steun. "We hebben altijd gezegd dat wij onze verantwoordelijkheid willen nemen, maar daar moet tegenover staan dat iedereen in het verhaal kan blijven meedraaien. Dat iedereen dus kan heropstarten en er niemand overkop zal gaan. (...) Het kan niet zijn dat sommige houders hun vaste kosten niet meer kunnen betalen, terwijl ze toch verplicht gesloten zijn (...) Sommige restaurants hebben nog een klein centje kunnen verdienen door afhaalmaaltijden, maar cafés zijn potdicht", aldus Beunckens. 

Matthias De Caluwé van Horeca Vlaanderen reageert misnoegd. "Het is de politiek die beslist en de cijfers zijn slecht, dat ziet iedereen. Maar dan zal het volgens mij een kort overlegcomité zijn woensdag want dan kan er geen enkele versoepeling, in geen enkele sector, als je echt een hart voor horeca hebt. We zijn het beu om altijd achteraan de rij te komen", aldus De Caluwé.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen