AFP or licensors

Franse wijnboeren vechten tegen vorst maar vrezen grootste misoogst in decennia

Franse wijnbouwers zitten met de handen in het haar. Door de late vrieskou vrezen ze dat hun druivenoogst zo goed als volledig verloren is. In de Rhônevallei wordt gevreesd dat 80 à 90 procent van de oogst kapot gevroren is. 2021 dreigt dus een slecht wijnjaar te worden.

Niet alleen bij ons waart de vriezeman nog rond, ook bij onze zuiderburen dook het kwik de afgelopen week nog onder nul. Zo net voor het begin van het bloesemseizoen is dat slecht nieuws voor de fruit- en wijnboeren. De ontluikende bloemen zijn immers niet goed bestand tegen vrieskou.

In Frankrijk betekent de late vorst een ramp op grote schaal voor de wijnboeren als er geen druiven aan de wijnranken groeien. De Franse wijnboeren vrezen voor één van de  grootste misoogsten in meer dan veertig jaar.

Rhône en Bourgogne

Het gebeurt wel vaker dat door vriesweer oogsten mislukken, klinkt het. "Maar nu is bijna heel de regio getroffen. Dat is al tientallen jaren niet meer gebeurd", klinkt het bij de wijnbouwers uit de Rhônevallei, die zo’n 68.000 hectare wijnareaal bestrijkt.

Ook de Bourgognestreek is zwaar getroffen, in het bijzonder de wijnbouwers die chablis maken. Producenten vrezen voor schade aan de oogst die kan oplopen tot 80 à 90 procent. Voor de hele Bourgognestreek wordt de schade door drie opeenvolgende nachten van vrieskou op 50 procent geraamd. (Lees verder onder de foto.)

AFP or licensors

Julien Denormandie, de Franse minister van Landbouw (centraal op de foto hierboven) ging gisteren eigenhandig de schade opmeten in de Loirevallei, in het midden van Frankrijk.

De minister heeft beloofd dat er binnenkort bekeken zal worden hoe de wijnbouwers gesteund kunnen worden. De Franse overheid heeft deze vorstperiode alvast als landbouwramp erkend.

De compensatie zal voor velen hard nodig zijn, want vele Franse wijnboeren zijn niet verzekerd tegen vorstschade omdat de premies te hoog zijn. Door de coronacrisis zagen ze sowieso hun inkomsten al dalen. Door de vele lockdowns in de wereld wordt er immers minder wijn gedronken in de horeca.

Water en vuur

Om de wijnranken te beschermen tegen de vorst hebben de Franse wijnboeren deze week verschillende middelen ingezet. In de mate van het mogelijke hebben vele wijnboeren vuurpotten aangestoken in hun wijngaarden, in de hoop de ergste vorst te breken. (Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

Een andere manier om de vorstschade te voorkomen is de jonge scheuten beregenen. Benevelen met water dus.  Op die manier krijgen de plantjes een jasje van ijs. Het fenomeen van stollingswarmte beschermt tegen de vorst. Het levert alvast dit mooie plaatje op.

AFP or licensors

Meest gelezen