Gewezen SP-voorzitter Fred Erdman overleden, Louis Tobback: "Een intellectuele steun en toeverlaat"

De gewezen voorzitter van de socialistische partij SP, Fred Erdman, is overleden. Dat meldt Vooruit zaterdagavond in een persbericht. Erdman werd 87 jaar en kwam aan zet als voorzitter in een woelige periode. Voormalig SP-minister Louis Tobback herinnert hem zich als een intellectueel en progressief man. "Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in ethische dossiers, het soort senator dat ze niet meer maken", aldus Tobback. 

Fred Erdman, geboren op 13 augustus 1933 in Antwerpen, studeerde politieke en diplomatieke wetenschappen aan de ULB en was als doctor in de rechten vanaf 1961 actief als advocaat. Zo verdedigde hij onder meer in 2007 prins Laurent in de marinezaak. Hij was ook docent aan de VUB. Erdman begon zijn politieke carrière bij de SP in 1984 in de Antwerpse gemeenteraad. Hij zetelde twaalf jaar als senator en vier jaar als kamerlid voor de socialistische partij. Van 1998 tot 1999 was hij voorzitter van de partij.

"Terzake" sprak in 1998 met de kersverse SP-voorzitter Fred Erdman, bekijk hier de reportage (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Hij is een politiek icoon in de strijd voor een solidaire, rechtvaardige, en vrije samenleving. Fred Erdman stond aan de wieg van zevenenveertig wetten waaronder de euthanasiewet, de verstrengde antiracismewetgeving, de soepele echtscheidingswet en de hervorming van justitie", meldt Vooruit. Voormalig partijgenoot Johan Vande Lanotte denkt bij Erdman aan een echte "gentleman". 

De levensbeschouwelijke wetgeving is zijn erfenis. België is daar nog altijd voorloper in

Johan Vande Lanotte

"Met gentleman bedoel ik dat hij altijd met respect luisterde. Hij heeft een grote rol gespeeld in die levensbeschouwelijke wetgeving, ook als bruggenbouwer. Het is mede zijn erfenis, want België is daar ook op Europees vlak nog altijd een voorloper in", aldus Vande Lanotte. "Hij was een belangrijke vertegenwoordiger binnen de Joodse gemeenschap. Hij had al wat meegemaakt en was niet makkelijk uit zijn lood te slaan."

Intellectueel man

Ook voormalig minister en ex-burgemeester van Leuven Louis Tobback herinnert zich vooral het vele werk dat Erdman verzet heeft. "Hij was een progressief politicus, en heeft een belangrijke rol gespeeld in ethische dossier, altijd met het hart op de juiste plek. Hij was geen charismatisch politicus die alle pensenkermissen afliep of altijd van zijn neus maakte zoals ik, maar een intellectueel en denkende man. Het soort senator dat ze vandaag niet meer maken", aldus Tobback. 

Hij was een denker, geen politicus die altijd van zijn neus maakte zoals ik

Louis Tobback

Ook na zijn politieke carrière bleef Erdman actief betrokken binnen de socialistische beweging. Zo was hij in Antwerpen nog steeds erg begaan met en betrokken bij de werking. Er kon geen algemene vergadering plaatsvinden of éminence grise Fred was aanwezig om met wijze raad bij te staan.

Zaak-Dutroux

Erdman kwam aan zet als voorzitter na de woelige periode rond de zaak-Dutroux. Johan Vande Lanotte moest als SP-minister aftreden, en Louis Tobback (die op dat moment voorzitter was) volgde hem op als minister van Binnenlandse Zaken. "Erdman was op dat moment ondervoorzitter, niemand zag een reden om hem de functie niet te laten doen", herinnert Tobback zich. Hij had Erdman de afgelopen maanden nog enkele keren aan de telefoon. "Zijn vrouw is enkele maanden geleden overleden, en hij had het daar heel moeilijk mee (...). Hij was een hele loyale vriend, een steun en toeverlaat."

Ook huidig partijvoorzitter Conner Rousseau draagt Erdman een warm hart toe. "We zullen hem altijd blijven herinneren als een aimabel progressief man met een groot hart voor mens en maatschappij. We verliezen een gedreven socialist, maar voor ons zal hij altijd verder blijven leven", aldus de Vooruit-voorzitter . "De vele zaadjes die hij geplant heeft, daar bouwen wij op voort".

Meest gelezen