2020 Invision

Chloe Zhao bekroond door collega-regisseurs voor film "Nomadland", grote kans dat ze ook Oscar wint

De Chinees-Amerikaanse regisseur Chloe Zhao zit op koers om als tweede vrouw de Oscar voor beste regie te winnen. Gisteren werd ze in Hollywood bekroond als beste regisseur door haar collega's. Ze won de prijs voor beste regie van de Directors' Guild of America voor haar film "Nomadland". 

In haar dankwoord eerde Chloe Zhao haar medegenomineerden. "Ik wil jullie bedanken dat jullie me zoveel hebben geleerd en me hebben gesteund. Jullie hebben deze reis zoveel specialer gemaakt", zei ze in een videocall. 

Haar medegenomineerden waren Lee Isaac Chung voor de film "Minari", Emerald Fennell voor "Promising young woman", David Fincher voor "Mank" en Aaron Sorkin voor "The trial of the Chicago 7".

Tot nu toe won slechts één vrouw de prijs voor de beste regie bij de DGA-awards. Dat was Kathryn Bigelow voor "The Hurt Locker" in 2009. Zij won nadien ook als eerste vrouw de Oscar voor beste regie. De kans is groot dat Zhao dit jaar met die Oscar aan de haal gaat. De winnaar van de DGA-awards haalde de afgelopen 15 jaar maar liefst 13 keer een Oscar binnen.

Twee vrouwen genomineerd voor Oscar voor beste regie

Vrouwelijke regisseurs zijn in de geschiedenis van de Oscars ondervertegenwoordigd. Tot vorig jaar waren er nog maar vijf vrouwen genomineerd voor de Oscar voor beste regie: Lina Wertmüller (1976), Jane Campion (1993), Sofia Coppola (2004), Kathryn Bigelow (2010) en Greta Gerwig (2018). Dit jaar zijn er voor het eerst twee vrouwen genomineerd: naast Chloe Zhao maakt ook Emerald Fennell kans met haar film "Promising young woman". Andere genomineerden zijn Lee Isaac Chung ("Minari"), David Fincher ("Mank") en Thomas Vinterberg ("Drunk").

Zhao kan ook geschiedenis schrijven, omdat ze de eerste vrouw is van Aziatische origine die een Oscar voor beste regie kan winnen. Vorig jaar won de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho die prijs voor de film "Parasite". De Taiwanese regisseur Ang Lee ging hem al vooraf, als eerste niet-witte regisseur die de Oscar voor beste regie won. Hij kreeg de prijs zelfs al twee keer, in 2005 voor "Brokeback Mountain" en in 2012 voor "Life of Pi". 

De Oscars worden op 25 april uitgereikt in Los Angeles.

Meest gelezen