Videospeler inladen...

Vaccinatietempo neemt toe en (enkele) centra openen voortaan ook op zondag

Vandaag zal in een aantal vaccinatiecentra in Vlaanderen ook op zondag worden gevaccineerd. Voorlopig gaat het om 3 van de in totaal 95 Belgische vaccinatiecentra die geopend zullen zijn op zondag. Maar het is de bedoeling dat de volgende weken nog meer centra elke dag zullen vaccineren. 

De eerste drie Vlaamse vaccinatiecentra waar mensen voortaan ook op een zondag terecht kunnen zijn die in Tielt in West-Vlaanderen, in Sint-Niklaas in Oost-Vlaanderen en in Malle in de Antwerpse Kempen. Een echte primeur is het niet: her en der werden in de afgelopen weken ook al prikken gezet op zondag.

Daarnaast is in Brussel vandaag het vaccinatiecentrum Pacheco uitzonderlijk geopend.

Vaccineren op zondag zal nodig zijn als de vaccinatiecampagne - zoals  aangekondigd - een versnelling hoger wil schakelen, zegt Ria Vandenreyt van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. "Er worden deze week meer dan 350.000 vaccins toegediend, later zal dat naar 500.000 vaccins gaan, dat wil zeggen dat de vaccinatiecentra veel meer openingsuren zullen hebben."

Bekijk de journaalreportage vanuit het vaccinatiecentrum van Malle en de toelichting van professor Van Damme, vaccinoloog: (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Liever vaccineren op een zondag dan laat geopend blijven op een weekdag

Pieter Poriau, verantwoordelijke vaccinatiecentrum Malle

De medewerkers van het centrum in Malle blijken alvast erg gemotiveerd om ook op zondag te werken, getuigt verantwoordelijke Pieter Poriau. "Er zijn heel wat vrijwilligers om in ons vaccinatiecentrum te komen helpen. We hebben in totaal 1.400 medewerkers en we moesten ze vaak teleurstellen omdat er eerste te weinig werk was."

"We hebben een paar weken geleden een boodschap gekregen van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het volume aan vaccins voor ons centrum zou verhoogd worden en dan hebben we samen met alle medewerkers beslist om ook op zondag in te enten. Liever dat dan langer op een weekdag door te werken." 

"Er zijn in ons centrum bovendien heel weinig annulaties van geplande vaccinaties", stelt Poriau nog. "Er is een vaccinatiegraad van 90 procent."

Beluister hieronder het gesprek met Pieter Poriau in "De ochtend op Radio 1:

Belga Image

Meest gelezen