Liveblog: Vaccinoloog Pierre Van Damme: "Stijgende cijfers zijn aan het keren, maar niet te snel versoepelen"

Terwijl het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames blijft dalen, blijft het aantal aan corona gelinkte sterfgevallen wel fel toenemen. Dat blijkt uit de nieuwe coronacijfers van Sciensano. Volgens vaccinoloog Pierre Van Damme zijn de cijfers niet van die aard dat we makkelijk kunnen gaan versoepelen, maar stap voor stap is er zeker een en ander mogelijk. De scholen weer openen blijft prioritair. Ondertussen schakelt ook de vaccinatiecampagne een versnelling hoger. Voor het eerst starten enkele centra in Vlaanderen met vaccineren op zondag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Professor Pierre Van Damme: "Nu cruciale dagen en weken"

Vaccinoloog Pierre Van Damme vindt dat de coronacijfers de goede kant uitgaan. "We hebben geflirt met stijgende cijfers, maar die zijn gelukkig aan het keren", zegt hij in "Het Journaal". Wat hem wel nog zorgen baart, zijn de stijgende sterftecijfers en het hoge aantal ziekenhuisopnames. 

Volgende week woensdag is er opnieuw een Overlegcomité, waarin de verschillende regeringen van ons land samenzitten over de aanpak van de coronacrisis. Van Damme is een van de experts die het Overlegcomité adviseert. 

"De epidemiologische cijfers zijn niet van die aard dat we heel gemakkelijk kunnen gaan versoepelen. Een of twee weken goed nadenken en niet te snel gaan, kan een ongelofelijk effect hebben in de nabije toekomst."

Bekijk hier het volledige gesprek met professor Pierre Van Damme in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Van Damme pleit ervoor om stap voor stap te versoepelen. "Zo winnen we tijd, want ondertussen wordt er ook meer gevaccineerd." Er worden de komende weken meer vaccins geleverd en die zullen ook sneller gezet kunnen worden. "Maar we moeten het totale plaatje bekijken, om te zien wat er na de paasvakantie wel en niet kan", zegt hij.

"Het openen van de scholen na de paasvakantie is zowel voor de jongeren als hun ouders erg belangrijk. Dat staat voorop. Dan gaan we kijken wat er nog mogelijk is."

"Misschien kunnen we met bepaalde sectoren, zoals horeca en cultuur, gaan samenzitten om te zien wat op een aangepaste manier mogelijk is." Hij vindt ook dat de binnen- en buitenplannen weer op tafel moeten komen. 

"Het zijn nu echt cruciale dagen en weken. Ik denk dat we nu allemaal liever die curve zien dalen, dan dat ze op een hoog plateau blijft hangen." 

Gentse Feesten waarschijnlijk afgelast

Het ziet ernaar uit dat er dit jaar ook geen traditionele Gentse Feesten zullen zijn. Straks overlegt de stad met de organisatoren van de verschillende pleinen, maar alles wijst erop dat de beslissing al gevallen is. Een officiële aankondiging wordt binnenkort verwacht. Verschillende organisatoren willen wel nadenken over kleinere corona-veilige alternatieven. 

De KVS is positief over mogelijke testevenementen

De KVS in Brussel vindt de mogelijkheid om testevenementen te organiseren een goed idee, zeker om personeel en publiek gerust te stellen. Alles wat de heropening van de cultuursector dichterbij brengt, vindt directeur Michael De Cock.

Videospeler inladen...

Raveparty met 300-tal aanwezigen stilgelegd in Sint-Pieters-Leeuw

In het Vlaams-Brabantse Sint-Pieters-Leeuw heeft de politie zaterdagnacht een raveparty stilgelegd waarop zo'n 300 personen aanwezig waren. De feestvierders bekogelden daarbij de agenten met glazen flessen, maar bij de politie raakte niemand gewond. Een aantal mensen liepen wel verwondingen op toen ze probeerden te vluchten via het dak van de loods waar de party plaatsvond. 

Videospeler inladen...

AstraZeneca negeert klachten EU over leveringen coronavaccin

De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca heeft nog steeds niet gereageerd op klachten van de Europese Commissie over problemen bij de leveringen van coronavaccins. Het concern had tot enkele dagen geleden de tijd om te reageren, maar miste de deadline.

De Europese Unie en AstraZeneca liggen al een tijd met elkaar in de clinch over te late en te weinig leveringen. AstraZeneca heeft zijn contractuele verplichtingen over productie en levering van 300 miljoen doses voor Europa geschonden en blijft deze schenden, liet de Europese Commissie het bedrijf midden maart weten. Europa vroeg AstraZeneca de contractbreuken binnen twintig dagen na de brief te herstellen. De deadline verstreek twee dagen geleden zonder enige reactie van het bedrijf, meldt de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie was de brief, die op 19 maart werd verstuurd, een eerste stap "om een dialoog aan te gaan om het probleem op te lossen", klinkt het in een reactie aan persbureau Reuters. "In dit stadium wachten we nog steeds op de nodige elementen. We blijven in contact met AstraZeneca om een tijdige levering van voldoende dosissen te garanderen."

Volgens AstraZeneca zelf was er vorige week een "positieve" bijeenkomst met de Commissie. Het bedrijf zou toen hebben geantwoord, aldus een woordvoerder in reactie op de berichtgeving door Corriere della Sera.

Versoepeling lockdown in Nederland met week opgeschoven naar 28 april

De geplande versoepeling van de lockdown in Nederland wordt met een week opgeschoven naar 28 april. Dat laat een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Eerder deze week lekte uit dat het kabinet de coronamaatregelen op 21 april wilde verruimen. "Dat is nog net te vroeg", aldus de woordvoerder. Er wordt pas versoepeld als de piek van de derde golf is geweest.

Versoepelingen die op 28 april kunnen worden aangekondigd zijn mogelijk de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok. Ook wordt nagedacht over het deels openen van het hoger onderwijs en verder openstellen van winkels. Ook zou de bezoekersregeling mogelijk verruimd worden.

Resultaten eerste testevenementen in Nederland bekend

De resultaten van de eerste testevenementen in Nederland zijn vandaag bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat theaters, concertzalen en congreshallen weer veilig open kunnen, zonder 1,5 meter afstand, als er aan een aantal veiligheidsmaatregelen is voldaan. Fieldlab, dat het experiment uitvoerde, stelt de Nederlandse regering nu voor om evenementen die binnen plaatsvinden en waar het publiek zich rustig gedraagt en voornamelijk vanaf één vaste plaats het evenement beleeft, zo snel als mogelijk weer op te starten.

Lees meer in onderstaand artikel:

China wil vaccins mengen in poging effectiviteit te verhogen

China overweegt verschillende coronavaccins te mengen om te proberen de relatief lage werkzaamheid van de gebruikte vaccins in het land te verbeteren. Dat heeft Gao Fu, het hoofd van het Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie, op een conferentie verklaard.

"De autoriteiten moeten manieren overwegen om het probleem op te lossen dat de doeltreffendheid van de bestaande vaccins niet hoog is," zei Gao Fu. Het is de eerste keer dat een Chinese topdeskundige publiekelijk zinspeelt op de relatief lage doeltreffendheid van de vaccins van het land. Dat terwijl China zijn vaccinatiecampagne voortzet en zijn vaccins over de hele wereld exporteert.

China gebruikt vier vaccins, waarvan de gepubliceerde werkzaamheidspercentages achterblijven bij die van westerse vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna. Het Chinese Sinovac heeft eerder gezegd dat uit proeven in Brazilië is gebleken dat in ongeveer 50 procent van de gevallen infectie wordt voorkomen. De twee vaccins van Sinopharm hebben een effectiviteit van respectievelijk 79 procent en 72 procent, terwijl de score van CanSino 65 procent is.

China heeft sinds het begin van het vaccineren vorig jaar ongeveer 161 miljoen doses toegediend. De meeste mensen hebben twee injecties nodig. Het land streeft ernaar in juni 40 procent van zijn 1,4 miljard inwoners volledig te hebben ingeënt. Veel Chinezen hebben zich echter traag aangemeld voor de vaccinaties omdat het leven binnen de Chinese grenzen grotendeels weer normaal is en binnenlandse uitbraken onder controle zijn.

Gao hamert erop dat vaccinatie de beste manier is om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen. Hij zei in een recent interview met staatsmedia dat China 70 tot 80 procent van de bevolking wil hebben gevaccineerd tussen het einde van dit jaar en medio 2022.

Mechelse school wacht niet tot na overlegcomité woensdag: "Nu al duidelijkheid scheppen met plan van aanpak geeft rust"

"Het zijn al heftige weken geweest", zegt Astrid De Groeve, directeur pedagogisch en personeelsbeleid van COLOMAplus in Mechelen. "We merkten dat het continu moeten schakelen op korte tijd onduidelijkheid en onzekerheid veroorzaakt." Daarom heeft de school niet gewacht op de besluiten van het overlegcomité dat woensdag plaatsvindt. "Het Journaal" maakte de volgende reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen