Minister Vandenbroucke: "Overlegcomité moet kader vastleggen voor testevenementen"

Het Overlegcomité van volgende week woensdag moet een kader vastleggen om experimenten met evenementen mogelijk te maken. Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in "Het Journaal". Uit Nederlandse voorbeelden blijkt dat evenementen veilig kunnen plaatsvinden, mits een aantal maatregelen worden nageleefd.

Nu de vaccinatiecampagne in ons land in een hogere versnelling gaat, wordt de druk om versoepelingen in te voeren alsmaar groter. Wat zo goed als vaststaat, is dat de scholen na de paasvakantie weer open zullen gaan, maar hoe het verder moet, is nog niet duidelijk.

Vandenbroucke wil niet vooruitlopen op mogelijke beslissingen van het Overlegcomité, maar benadrukt wel dat versoepelingen pas mogelijk zijn als de druk op de ziekenhuizen vermindert. "Eind maart waren er maar 39 bedden op intensieve zorg vrij", zegt Vandenbroucke. 

We lijken stilaan aan een plateau te komen, maar die cijfers zijn cruciaal. Volgens Vandenbroucke moeten we ook een onderscheid maken tussen activiteiten die binnen of buiten plaatsvinden.

Videospeler inladen...

De minister volgt met veel interesse de experimenten over het veilig organiseren van evenementen in Nederland en hij wil dergelijke testevenementen ook hier invoeren. Uit het Nederlandse voorbeeld blijkt dat onder bepaalde voorwaarden evenementen kunnen plaatsvinden zonder dat mensen een besmetting oplopen. 

"Een van de beslissingen die moeten worden genomen op het Overlegcomité is een kader vast te leggen om te bepalen aan welke voorwaarden die evenementen moeten voldoen", zegt Vandenbroucke.

Op die manier zullen organisaties die een initiatief willen nemen voor een wetenschappelijk experiment ook weten naar wie ze het voorstel moeten sturen en wie het beoordeelt. De essentie van die experimenten is het op voorhand testen met sneltesten,  voegt Vandenbroucke eraan toe. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen