Radio 2

Boerin uit Langemark-Poelkapelle in gezicht gewond, nadat obus uit Eerste Wereldoorlog ontploft op veld 

In Langemark-Poelkapelle is een vrouw gewond geraakt bij de ontploffing van een obus uit de Eerste Wereldoorlog. De 60-jarige boerin was met haar zonen aardappelen aan het planten op een veld. Ze liepen achter de machine, die de aardappelen in de grond poot. Die machine raakte blijkbaar een obus, die onmiddellijk ontplofte.

Vrijdagnamiddag was de vrouw, samen met haar echtgenoot en hun 2 zonen Brecht (31) en Andreas (20), op een akker in Langemark-Poelkapelle aan de slag om aardappelen te planten. Andreas zat achter het stuur van de tractor, zijn broer en moeder stonden achteraan op de aardappelpootmachine om te kijken of de plantmachine geen fouten maakte. Maar plots was er een grote knal. De aardappelmachine had een obus geraakt. De vrouw kreeg kleine scherven in haar gezicht en liep brandwonden op.

Westhoek vol oorlogsprojectielen

Om welk soort projectiel het ging en welke inhoud die precies had, is nog niet helemaal duidelijk. Het is wel zeker dat het springtuig tussen 1914 en 1918 tijdens een Duitse aanval op de akker in de Westhoek belandde.

lees voort onder foto

Radio 2

Elk jaar haalt ontmijningsdienst Dovo, in de Westhoek alleen al, nog meer dan 150 ton oorlogsprojectielen op om te vernietigen. “Het aantal aanvragen blijft jaarlijks stabiel”, zegt Dovo. “In 2020 liepen 3.800 aanvragen bij ons binnen. 2.600 daarvan kwamen uit de Westhoek, goed voor ongeveer 9.000 projectielen. Dat er een projectiel ontploft, is zeldzaam.”

Wat als je munitie vindt?

"Raak de munitie in geen geval aan! Blijf vooral rustig en verplaats niets. Bel onmiddellijk het nummer 101 en verwittig de politie. Geef hen zo gedetailleerd mogelijk informatie over het aantal, de afmetingen en de vindplaats. Dovo komt alleen op vraag van de politie munitie opruimen of vernietigen", klinkt het.

Meest gelezen