Alexander Dumarey

Planeet Frank: onze weerman over luchtvochtigheid, de accuraatheid van voorspellingen en de impact van vulkanen

Het weer blijft een favoriet gespreksonderwerp. Vroeger was een babbeltje over regen en wind ideaal om het ijs te breken. Tegenwoordig lijken extreme weergebeurtenissen schering en inslag. Planeet Frank gaat op zoek naar antwoorden op prangende vragen over weer en klimaat.

Isabelle wil weten wat het belang is van luchtvochtigheid in de meteorologie. Bestaat er zoiets als een ideale luchtvochtigheid. En wat hebben luchtvochtigheid en beslagen brilglazen met mekaar te maken?

De weerprognoses zijn niet altijd correct, weet Adriaan. Gebruiken weercomputers gegevens van vroeger? Zullen we in de toekomst betere weerberichten hebben?

Op de grafiek hieronder zie je een 14-daagse weersvoorspelling, maar hoe accuraat is die?

Recent waren er vulkaanuitbarstingen in IJsland, Saint-Vincent, Java, Sicilië. Jos vraagt zich af of al de gassen van die vulkanen ons klimaat kunnen beïnvloeden. Deskundige Marilyn Roland van de Universiteit Antwerpen geeft het antwoord.

de Montañas del Fuego in het Nationaal Park Timanfaya op Lanzarote

De montage is van Christine Van Tichel. 

Zelf een vraag over het klimaat of het weer? U kan ze stellen via planeetfrank@vrt.be, via sociale media met #planeetfrank. Of u kan het formulier hieronder invullen.

 

Meest gelezen