Resultaat testevenement in Nederland: "Theaters kunnen nu al veilig open, zonder 1,5 meter, met sneltesten"

De resultaten van de eerste testevenementen in Nederland zijn vandaag bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat theaters, concertzalen en congreshallen weer veilig open kunnen, zonder 1,5 meter afstand, als er aan een aantal veiligheidsmaatregelen is voldaan. Fieldlab, dat het experiment uitvoerde, adviseert de Nederlandse regering nu om evenementen die binnen plaatsvinden en waar het publiek zich rustig gedraagt en voornamelijk vanaf één vaste plaats het evenement beleeft, zo snel als mogelijk weer op te starten.

De resultaten zijn gebaseerd op twee onderzoeken: één tijdens een congres op 15 februari en één tijdens een theatervoorstelling van Guido Weijers op 20 februari, allebei in het Beatrix Theater in Utrecht. 

Uit het experiment blijkt dat als bepaalde voorzorgen in acht genomen worden, het risico op besmetting niet hoger is dan thuis. Het is dan ook niet nodig om anderhalve meter afstand te houden. 

Voorwaarden zijn: 

  • dat bezoekers vooraf een sneltest ondergaan en dat enkel mensen worden toegelaten die negatief testen. Die sneltest wordt om logistieke redenen best niet afgenomen ter plaatse, maar dicht bij huis.
  • dat de helft van de capaciteit van de zaal gebruikt wordt als de algemene besmettingscijfers hoog zijn, zoals nu. Als de cijfers dalen kan de capaciteit opgedreven worden. Het publiek wordt het best zo goed mogelijk verspreid over de zaal. 
  • dat de bezoekersstromen zoveel als mogelijk gescheiden worden, afhankelijk van de zitplaats
  • dat de bezoekers ten minste tijdens verplaatsingen een mondmasker dragen
  • dat de ruimte goed geventileerd wordt
  • dat er goed gecommuniceerd wordt met de bezoekers over de maatregelen

Bemoedigend

De onderzoekers vinden de resultaten bemoedigend. Zo hield 98,4 procent van de deelnemers zich aan de instructies. Vooraf heeft 80 procent van de bezoekers de app CoronaMelder gedownload, zodat bron- en contactonderzoek eenvoudig kon worden uitgevoerd. 

Iedereen die aan het experiment deelnam, moest vooraf een coronatest laten uitvoeren. Voor beide evenementen testten een aantal mensen positief. Zij zijn thuisgebleven. 

Aan de bezoekers werd gevraagd om zich ook achteraf te laten testen. 82 procent van hen deed dat ook. Volgens Fieldlab heeft op beide testevenementen geen enkele besmetting plaatsgevonden. 

Tijdens het experiment was het aantal contacten binnen anderhalve meter, die langer dan een kwartier duurden relatief beperkt. Het aantal risicovolle contacten lag het hoogste tijdens het congres, waar mensen elkaar actief opzochten in de foyer. 

Bij het theater waren de contacten beperkter. De groep die naast elkaar zat zonder tussenstoel en in de pauze naar de foyer ging, had twee contacten meer dan de andere groepen. Dat was een groep die wel een plaats tussenhield of een groep die niet naar de foyer ging tijdens de pauze, maar vooraf een hapje en een drankje meenam in de zaal. 

Ook relevant voor Vlaamse cultuursector

Fieldlab heeft de onderzoeksresultaten aan de Nederlandse regering voorgelegd en hoopt nu dat de theaterzalen, concertzalen en congreshallen snel weer open kunnen. 

De resulaten van de testevents in Nederland zijn ook voor ons land relevant. Vlaams minister voor Cultuur Jan Jambon (N-VA) liet al weten dat hij die testevents mee opvolgt, om te bekijken of ze kunnen helpen om bij ons de culturele sector opnieuw op te starten. 

Fieldlab voert ook onderzoek naar andere types evenementen, zoals voetbalwedstrijden en dancefestivals. Hiervan zijn de resultaten nog niet volledig bekend.

Bekijk hier de journaalreportage over het testevent tijdens een theatervoorstelling in Utrecht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen