AFP or licensors

Britse prins Philip krijgt vandaag zijn afscheid in Windsor: hoe ziet de ceremonie eruit? Wie zijn de 30 genodigden?

Vandaag nemen de leden van de Britse koninklijke familie afscheid van hun man, vader en (over)grootvader. Ze doen dat in beperkte kring vanwege de coronamaatregelen en tijdens een intieme plechtigheid (op verzoek van prins Philip zelf). Ook prins Harry reisde vanuit de VS af en de Duitse familie van Philip zal in St George's Chapel zitten. Ontdek hier wat we weten over de begrafenis.

Wanneer vindt de begrafenis plaats?

De begrafenis van de Britse prins Philip vindt plaats om 16 uur onze tijd. De prins krijgt geen staatsbegrafenis, en dat op zijn eigen verzoek. Het wordt verder een intieme plechtigheid, aangezien door de coronamaatregelen in het Verenigd Koninkrijk slechts 30 gasten aanwezig mogen zijn. De dienst zal wel rechtstreeks worden uitgezonden op televisie, ook bij ons op Eén vanaf 15.30u met de deskundige commentaar van Flip Feyten. U kunt de livestream volgen op onze site.

BEKIJK: Een koninklijk biograaf legt uit dat prins Philip een bescheiden begrafenis wou en ook bij de Britten is daar begrip voor:

Videospeler inladen...

Wat weten we al over de dienst?

De plechtigheid vindt plaats in het kasteel van Windsor in St George's Chapel. Vanaf 14 uur zullen militairen op het domein zich opstellen om prins Philip een laatste eer te betuigen. Vanaf 15.15 uur nemen gasten, die niet behoren tot de koninklijke familie, plaats in de kapel. Om 15.35 uur komen leden van de koninklijke familie aan.

De kist van Philip wordt om 15.45 uur vanuit het kasteel van Windsor overgebracht, van de staatsingang naar St George's Chapel (wat verder op het terrein), en dat in een speciale Land Rover die Prins Philip nog mee ontworpen heeft. Op de korte route naar de kapel die zo'n 8 minuten zal duren, zullen militairen staan en kanonnen zullen schoten afvuren. De klok van de Curfew Tower zal luiden.

Trouwe medewerkers en enkele leden van de koninklijke familie zullen achter de kist lopen, de vier kinderen (Charles-Anne-Andrew-Edward) van Philip op kop, gevolgd door Peter Phillips (zoon van prinses Anne en eveneens Philips oudste kleinkind). Peter zal geflankeerd zijn door zijn neven, de prinsen William en Harry.

Niemand zal een militair uniform dragen om prins Harry en prins Andrew niet in de problemen te brengen. De koningin zelf zal - vervoerd in een Bentley - apart naar de kapel gaan. De Queen krijgt het gezelschap van een lady-in-waiting of persoonlijke assistente.

Plattegrond van het domein van Windsor Castle.
De unieke Land Rover waarmee de kist van prins Philip zal vervoerd worden.

De kist zal ten slotte vanaf 15.53 uur door acht kistdragers de kapel met zijn bekende trappen worden binnengedragen. Op de kist zal de persoonlijke vlag van prins Philip liggen. Op die vlag staan allerlei elementen van zijn leven afgebeeld. Van zijn Griekse achtergrond (prins Philip was van oorsprong een Griek) tot zijn militaire titels. Nog op de kist: zijn zwaard en pet vanuit de marine.

Terwijl de kist de kapel wordt binnengedragen, zal het volkslied worden gespeeld. Bij het begin van de dienst, om 16 uur onze tijd, zal er over het hele Verenigd Koninkrijk een minuut stilte worden gehouden. De plechtigheid zelf duurt zo'n 50 minuten waarna de koninklijke familie vertrekt. 

De binnenkant van St George's Chapel.

Wie zal er aanwezig zijn?

Zoals gezegd, zullen er door de coronamaatregelen slechts 30 gasten aanwezig zijn in de kerk. Normaal zouden dat er 800 geweest zijn. Volgens de huidige Britse coronamaatregelen zullen de gasten mondmaskers moeten dragen en zal de nodige afstand gerespecteerd moeten worden, voor wie niet tot dezelfde bubbel behoort.

Prins Harry woont de uitvaart bij, hij kwam maandag al aan vanuit zijn woonplaats in de Verenigde Staten om de quarantaineregels te kunnen volgen. Zijn vrouw Meghan Markle blijft thuis, ze is momenteel hoogzwanger en de dokters raden haar af om de lange reis te maken. 

BEKIJK hier hoe inwoners van Windsor zich positief uitlaten over prins Harry's komst: 

Videospeler inladen...

De Britse premier Boris Johnson is niet aanwezig, om zo zoveel mogelijk familieleden van prins Philip de kans te geven om afscheid te nemen. Wie is er dan wel bij?

De selecte lijst van 30 bekende en minder bekende genodigden:

 • Koningin Elizabeth II
 • Kroonprins Charles met de hertogin van Cornwall, Camilla Parker Bowles
 • Prinses Anne en haar man Timothy Laurence 
 • Prins Andrew
 • Prins Edward met de gravin van Wessex, Sophie Rhys-Jones 
 • Prins William met de hertogin van Cambridge, Catherine Middleton
 • Prins Harry 
 • Zara Tindall (dochter van prinses Anne) en echtgenoot Mike Tindall
 • Peter Phillips (zoon van prinses Anne)
 • Prinses Eugenie (dochter prins Andrew) en haar man Jack Brooksbank
 • Prinses Beatrice (dochter prins Andrew) en haar man Edoardo Mapelli Mozzi
 • James en Louise Mountbatten-Windsor (kinderen van prins Edward)
 • David Armstrong-Jones, zoon van wijlen prinses Margaret (de enige zus van de Queen)
 •  Lady Sarah Chatto (dochter prinses Margaret) en haar man Daniel Chatto
Kleindochter Zara met echtgenoot Mike Tindall.
PA Wire/PA Images
 • De hertog van Gloucester (neef Queen)
 • De hertog van Kent (neef Queen)
 • Prinses Alexandra van Kent (nicht Queen)
 • Gravin Mountbatten van Birma, een van de hechtste vriendinnen van het koninklijke koppel
Gravin Mountbatten van Birma, Penelope “Penny” Knatchbull.
2007 Max Mumby/Indigo

Ook Duitse familie van prins Philip zal aanwezig zijn. Het gaat om nabestaanden van de zussen van Philip:

 • Prins Donatus, hoofd van het Huis van Hesse
 • Prins Philipp van Hohenlohe-Langenburg
 •  Erfprins Bernhard van Baden

Wat met de burgers?

Aan de "gewone" burgers van het Verenigd Koninkrijk wordt gevraagd om de begrafenis van thuis te volgen. De koninklijke familie vroeg hen ook om geen bloemen neer te leggen bij de koninklijke verblijven, maar in plaats daarvan een donatie te overwegen aan een goed doel. Zo wil ze vermijden dat er grote groepen mensen tijdens de coronapandemie samenkomen. Er is wel een openbaar rouwregister voorzien. 

BEKIJK hier het verslag uit "Het journaal" (en lees verder onder de video): 

Videospeler inladen...

Wat na de begrafenis?

De kist van prins Philip wordt na de dienst voorlopig bijgezet in de crypte onder de kapel. Na het overlijden van zijn vrouw, koningin Elizabeth II, zou hij samen met haar begraven worden in een kleine zijkapel.

De dag van de begrafenis is ten slotte de laatste dag van nationale rouw in het Verenigd Koninkrijk. Tot dan hangen de vlaggen in het land halfstok. Op wens van de koningin is er voor de koninklijke familie een langere rouwperiode, van in totaal twee weken (met de start op vrijdag 9 april). Leden van de koninklijke familie zullen wel nog publieke opdrachten uitvoeren, als die tenminste gepast zijn tijdens de rouwperiode. Ze zullen dan wel een zwarte rouwband dragen.

De Queen zou voor het eerst zelf op pad gaan op 11 mei, bij de opening van het parlement.

BEKIJK hier de Journaalreportage over de organisatie van de plechtigheid in Windsor Castle:

Videospeler inladen...

Niet iedereen opgezet met de verslaggeving op BBC
De Britse openbare omroep heeft 104.000 klachten binnengekregen over de berichtgeving naar aanleiding van de dood van prins Philip. Door dat plotse overlijden schakelde BBC in zijn programmering en werden onder meer de serie "EastEnders" en de finale van "MasterChef" vervangen door nieuwsprogramma's. BBC stelt dat het "trots is op de berichtgeving en de rol die het speelt op momenten van nationaal belang". 

Meest gelezen