Amerikaanse luitenant dient een klacht in tegen politie na gewelddadige controle

In de Amerikaanse staat Virginia heeft een zwarte luitenant van het Amerikaanse leger een rechtszaak aangespannen tegen twee politieagenten die tijdens een verkeerscontrole hun geweer op de man hebben gericht en pepperspray hebben gebruikt. In de Verenigde Staten weerklinkt de roep om overmatig geweld tegen minderheden te stoppen steeds luider. 

Tweede luitenant in het Amerikaanse leger, Caron Nazario, werd in de staat Virgina door twee agenten tegengehouden bij een verkeerscontrole in december. Nazario draagt zijn legeruniform. Tijdens de controle zijn beelden met de bodycam van de agenten gemaakt, daarop is te zien hoe de agenten de zwarte man op een gewelddadige manier benaderen. Volgens de politieagenten werd de man tegengehouden omdat zijn kentekenplaat niet zichtbaar zou zijn, maar in de video zijn tijdelijke platen duidelijk zichtbaar. 

(Bekijk de videobeelden in de tweet en lees hieronder verder)

"Eerlijk gezegd, ben ik bang om eruit te komen", zegt de luitenant tegen de twee politieagenten. "Ja, kerel dat zou je moeten zijn", roept een van de agenten terwijl hij zijn wapen op de man richt.

De militair vraagt herhaaldelijk waarom hij zo behandeld wordt. Als de zwarte man op handen en knieën op de grond zit, komt het antwoord: "omdat je niet meewerkt". Verder werd de wagen van de militair doorzocht. Later werd de man zonder aanklacht vrijgelaten.

(Lees verder onder de foto)

De militair heeft nu een klacht ingediend bij de politie van Windsor tegen de twee agenten voor schendingen van zijn grondwettelijke rechten, de aanklacht omvat onder meer mishandeling, illegale huiszoeking en illegale detentie. De politie van Windsor heeft nog niet gereageerd.

Momenteel klinkt de aanklacht van politiegeweld tegen minderheden steeds luider in Amerika. Op dit moment loopt ook de rechtszaak tegen ex-politieagent Derek Chauvin. De ex-agent staat terecht voor moord op George Floyd. De beelden van ex-agent met zijn knie op de nek van de Afro-Amerikaanse Floyd tijdens diens arrestatie hebben tot wereldwijde protesten tegen racisme geleid. 

(Bekijk hieronder de beelden)

Videospeler inladen...

Meest gelezen