Videospeler inladen...

Moslimexecutieve zet licht op groen: vandaag begint vastenmaand ramadan in België

De ramadan, de jaarlijkse vastenmaand voor de moslims, begint vandaag. Dat heeft de Moslimexecutieve bekendgemaakt. De komende maand mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, roken en seks hebben. Zich laten vaccineren tijdens de ramadan is geen probleem, want "vaccinatie is geen voeding voor het lichaam", benadrukt imam Nordine Taouil.

Elk jaar is het weer afwachten wanneer de ramadan precies begint. Deze vastenmaand valt gelijk met de negende maand van de islamitische kalender, een maankalender. Het begin van een nieuwe maand, en dus ook de ramadanmaand wordt bepaald door de nieuwe maan. Volgens de traditie moet de nieuwe maansikkel gezien worden om de ramadan officieel in te luiden. 

Globaal wordt de waarneming van Saudi-Arabië gevolgd, het land waar de heilige stad Mekka ligt en waar de islam ontstaan is. De meeste moslims die in Europese landen wonen, volgen die datum. In België heeft de Raad der Theologen van de Moslimexecutieve nu ook - via videoconferentie - beslist om de ramadan morgen van start te laten gaan

Officieel begint de ramadan al om 20.34 uur maandagavond. "Dan kunnen de moslims beginnen met hun nachtelijke gebeden", zegt imam Nordine Taouil, die ook deel uitmaakt van de Raad der Theologen van de Moslimexecutieve. "Normaal gezien kan dat in de moskee, maar wegens de coronamaatregelen (waardoor het aantal aanwezigen in een moskee beperkt is tot 15 personen, red.) zullen de meeste moslims hun gebeden thuis doen.”

Corona en vaccinatie

“Het zal voor de tweede keer een ramadan in mineur zijn", gaat Taouil verder. "Normaal is de ramadan een maand van solidariteit, waarin de moslims samenkomen en massaal naar hun moskee gaan en aan liefdadigheid doen tijdens de iftars, de avondmalen na zonsondergang." 

Door de coronamaatregelen zijn die iftars niet mogelijk. "Wel kunnen moslims thuis in hun bubbel bidden en aan solidariteit doen, bijvoorbeeld om iftarmaaltijden te bezorgen aan behoeftigen”, aldus Taouil.

Wat betreft de covidvaccinaties is de Moslimexecutieve ten slotte heel duidelijk: moslims kunnen zich tijdens de ramadan perfect laten vaccineren.  "Wie twijfelt, moet zich geen zorgen maken", legt Nordine Taouil uit. "Vaccinatie is namelijk geen voeding voor het lichaam." Daarom zeggen de theologen van de Moslimexecutieve nadrukkelijk dat de mensen zich kunnen laten vaccineren tijdens de ramadan.

Bekijk hier ook de journaalreportage over de start van de ramadan in ons land, vanuit Heusden-Zolder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen