Belgen boeken nog geen vliegreizen: "Er is te veel onzekerheid, maar enthousiasme is er wel"

Naar alle waarschijnlijkheid wordt het verbod op niet-essentiële reizen opgeheven op het volgende Overlegcomité. Dat liet minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verstaan tijdens een interview afgelopen weekend. Dat vooruitzicht leidt er voorlopig niet toe dat Belgen nu massaal reizen gaan boeken, "al merken we wel dat heel wat mensen onze site bezoeken om al eens te kijken", klinkt het zowel bij Brussels Airlines als bij Tui. Dat blijkt uit een rondvraag van "De wereld vandaag" op Radio 1.

Sinds eind januari mogen Belgen enkel naar het buitenland voor een essentiële reis, bijvoorbeeld voor het werk of een studie. Oorspronkelijk zou die maatregel gelden tot 1 maart, maar het reisverbod werd al twee keer verlengd en geldt tot 18 april. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke liet zich afgelopen weekend wel ontvallen dat het verbod hoogstwaarschijnlijk niet nog eens verlengd wordt. "Dit was een uitzonderlijke maatregel", zei hij bij VTM Nieuws. Hij voegt er wel aan toe dat er strenge controles zullen zijn: wie terugkeert uit een rode zone en niet in quarantaine gaat, zal volgens Vandenbroucke zeker een boete mogen verwachten.

Vorig jaar merkten reisorganisaties een flinke stijging in het aantal boekingen zodra werd bekend gemaakt dat mensen naar het buitenland mochten. Op dit moment loopt het nog geen storm op vliegvakanties. Zowel luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines als touroperator Tui zien nog geen echte stijging in het aantal boekingen. Dat blijkt uit een rondvraag van "De wereld vandaag" op Radio 1.

"We zien wel dat steeds meer mensen onze website bezoeken", vertelt Kim Daenen van Brussels Airlines. "Uit onze analyses zien we dat mensen alvast willen weten naar welke bestemmingen we vliegen en wat de prijzen zijn. Maar echt boeken durven ze nog niet. Daarvoor willen de meeste mensen wachten tot het reisverbod officieel wordt opgeheven.

Bij touroperator Tui zien ze dezelfde trend. "We hebben onlangs een enquête gedaan bij onze klanten. Daaruit blijkt dat mensen enorm veel zin hebben om deze zomer op reis te gaan, maar willen wachten tot ze officieel groen licht krijgen", vertelt Piet Demeyere van Tui.

Welke landen zijn op dit moment groen, oranje of rood?

Op de website van Buitenlandse Zaken vind je op dit moment geen kaart met kleurcodes. Om te bepalen of iemand in quarantaine moet na een essentiële reis, doet ons land op dit moment beroep op een kaart van het Europees Gezondheidsagentschap.

Op basis van deze kaart zou je dus quarantainevrij kunnen reizen naar Portugal, bepaalde delen van Spanje, Denemarken, Finland, Noorwegen en IJsland. Al is het niet helemaal duidelijk of dit ook de kleurcodes zullen zijn zodra het verbod op niet-essentiële reizen wordt opgeheven.

Touroperator Tui hoopt dat de regels rond testen helder zullen zijn, en dat quarantaines zo veel mogelijk vermeden kunnen worden. "Wij organiseren sowieso geen pakketreizen naar rode zones, voor de rest kunnen wij veilig werken. Mensen gaan geen reis boeken als ze daarna in quarantaine moeten, dus dat is essentieel voor ons."

Meest gelezen