De Britse prins Philip met zijn twee kleinzonen en hun echtgenotes, op een archieffoto.

Britse prinsen William en Harry eren opa Philip: "Dank voor je toewijding aan Granny", Eén zendt uitvaart live uit

De Britse prinsen William en Harry hebben ieder in een mededeling eer betuigd aan hun grootvader prins Philip, die vrijdag op 99-jarige leeftijd overleed. "Ik zal mijn opa missen, maar ik weet dat hij zou hebben gewild dat we doorgingen met ons werk", zegt prins William. Zijn broer Harry, die vanuit de Verenigde Staten is aangekomen om de begrafenis bij te wonen, prijst zijn grootvader om zijn dienstbaarheid, charme en gevoel voor humor.  

De uitvaartplechtigheid van prins Philip vindt komende zaterdag, 17 april, rond 16 uur onze tijd plaats. Eén zendt het hele gebeuren live uit. Je kan alles ook volgen via een livestream op vrtnws.be.

Prins William, de tweede in lijn voor de troon na zijn vader Charles, prijst zijn grootvader voor zijn plichtsgetrouwe leven ten dienste van de kroon. 

"De levenseeuw van mijn grootvader stond in het teken van dienstbaarheid: aan zijn land en het Gemenebest, aan zijn vrouw en koningin, en aan zijn familie." 

Een uitzonderlijk man die deel uitmaakte van een uitzonderlijke generatie

"Ik zal mijn opa missen, maar ik weet dat hij zou willen dat we doorgaan met ons werk", zegt William. Hij noemt zijn grootvader "een uitzonderlijk man die deel uitmaakte van een uitzonderlijke generatie".

William toonde zich ook dankbaar dat hij zijn grootvader zo lang aan zijn zijde heeft gehad. Ook speciale herinneringen die zijn eigen kinderen met hun overgrootvader hebben beleefd zegt hij nooit zomaar vanzelfsprekend te zullen vinden. De tweet is begeleid door een foto waarop George, zoon van William en Kate, te zien is in een koets samen met zijn overgrootvader.

(lees door onder de tweet)

In zijn mededeling dankt William zijn grootvader ook voor diens vriendelijkheid jegens zijn vrouw, Kate Middleton. "Catherine en ik zullen blijven doen wat hij had gewild, en we zullen de koningin bijstaan in de jaren die nog komen."

Bekijk hieronder een kort overzicht in video van het leven van prins Philip (en lees daaronder voort):

Videospeler inladen...

Harry: "Dank omdat je altijd jezelf was"

Ook prins Harry, de jongere broer van William, heeft zich uitgesproken over de dood van zijn grootvader, die hij prijst om zijn geestigheid en charme. 

"Hij was een rots in de branding voor Hare Majesteit de Koningin. Hij stond met een onvergelijkbare toewijding aan haar zijde tijdens een huwelijk van 73 jaar", reageert Harry in zijn mededeling. "Ik zou nog wel even zo kunnen doorgaan, maar ik weet ook wat hij op dit moment tegen ons allemaal zou zeggen, met een biertje in de hand: Oh, doe nu maar weer gewoon voort." 

Dus, wat dat betreft: opa, dank je voor je dienstbaarheid, je toewijding aan oma (Granny), en dank omdat je altijd jezelf was."

"Je zal hard gemist worden, maar altijd herinnerd - door het land en de wereld. Meghan, Archie en ik (en je toekomstige achterkleindochter) zullen altijd een speciale plaats in onze harten houden voor jou."

(lees door onder de tweet)

De mededeling van prins Harry kwam kort na zijn aankomst in het Verenigd Koninkrijk. Hij kwam gisteren aan vanuit de Verenigde Staten, waar hij woont met zijn vrouw Meghan Markle, om komende zaterdag de begrafenis van prins Philip bij te wonen. Zijn echtgenote is niet meegereisd omdat ze hoogzwanger is. 

De begrafenis van hun grootvader zal de eerste gelegenheid zijn waarop prins William en prins Harry elkaar terugzien, na het spraakmakende interview van Oprah Winfrey met Harry en Meghan, waarin die zich kritisch hadden uitgelaten over het Britse koningshuis.

Eerbetoon in parlement

Niet alleen de Britse prinsen, ook het parlement heeft vandaag een eerbetoon gehouden aan de overleden prins Philip. Er werd een minuut stilte gehouden en er waren eresaluten van onder meer de voorzitter van het Lagerhuis en premier Boris Johnson. 

Voorzitter Lindsay Hoyle omschreef de prins als uitgesproken familieman met een geweldig gevoel voor humor. Hij noemde Philip "zonder twijfel een vader van de natie". "Prins Philip maakte van dit land een betere plek, en daarvoor zal hij met liefde worden herinnerd", zei de Britse premier Boris Johnson.

De politici in de zaal droegen donkere kleding, net als de parlementsleden die via een videoverbinding aanwezig waren. 

Meest gelezen