OVERZICHT: Welke vaccinatiecentra werken met QVAX-reservelijst? En wat als jouw centrum er (nog) niet bij is?

Meer dan 9 op de 10 Vlaamse vaccinatiecentra werken intussen met QVAX, het onlineplatform waarop je je kan aanmelden om in aanmerking te komen voor een vaccin als andere mensen niet opdagen. De andere centra werken met eigen reservelijsten, maar kunnen zich ook later nog aansluiten bij QVAX. 

Op deze kaart kan je de verschillende vaccinatiecentra aanklikken en nagaan welke QVAX gebruiken (enkel voor Vlaanderen). De lijst deelnemende centra kan nog aangroeien, wij houden die up to date:

Van Aalst tot Zottegem zijn er op dit moment 88 vaccinatiecentra die werken met de centrale reservelijst QVAX, waarop je je kan aanmelden. Op die manier kan het centrum je snel contacteren, als blijkt dat andere mensen niet opdagen en er anders vaccins verloren zouden gaan. 

Verspreid over Vlaanderen zijn er alles samen 95 vaccinatiecentra. Dat wil zeggen dat minder dan 10 procent van de vaccinatiecentra nog niet met QVAX werkt, maar wel met eigen reservelijsten. Dat kan je navragen bij een centrum bij jou in de buurt. Dit is de volledige lijst van alle vaccinatiecentra.

Het centrale systeem QVAX werkt sinds begin april. Er is enorm veel vraag naar een plekje op de reservelijst; de website was eerst overbelast. Er doken ook twijfels op over de privacy.

To QVAX or not to QVAX?

Wat is het verschil voor de burger? "Iedereen komt aan de beurt voor een coronavaccin, volgens leeftijd of vroeger, als je een aandoening hebt. De regel is dat je enkel een vaccin kan krijgen in jouw lokale vaccinatiecentrum. Op een reservelijst staan verandert daar niets aan," zegt Joris Moonens. Wie in aanmerking wil komen als "reservist" kan het volgende doen:

  • Als jouw centrum op de QVAX-lijst staat, en je schrijft jezelf ook in als kandidaat, dan loopt alles vanzelf en word je gecontacteerd bij eventuele overschotten.
  • Als jouw centrum niet op de QVAX-lijst staat, dan zit er niets anders op dan zelf het initiatief te nemen. "U kan dan bij het centrum zelf informeren hoe het met eigen reservelijsten werkt", is het advies van Joris Moonens. Maar ook dan loont het om je aan te melden op QVAX, want van zodra jouw centrum aansluit, treedt het automatische systeem in werking

Joris Moonens: "Het is de bedoeling van QVAX om het leven makkelijker te maken voor de vaccinatiecentra én voor de mensen die op de reservebank willen zitten. Ze kunnen aangeven wanneer ze beschikbaar en oproepbaar zijn. Het platform is ook geautomatiseerd en afgestemd op het uitnodigingssysteem. Hun afspraak wordt dan ingeboekt en ze krijgen meteen een afspraak voor de tweede dosis. Alles wordt een stuk vereenvoudigd."

Lokale autonomie

QVAX wordt gebruikt in Vlaanderen, Wallonië en de Duitstalige Oostkantons.. Brussel heeft sinds begin deze week een eigen reservelijst, op het onlineplatform Bruvax.

Meest gelezen