Radio 2

Frigoboxtoeristen zijn terug aan de kust: "Mensen brengen eigen wijn, sterke drank en hapjes mee naar het strand"

Een grote groep uitbaters van strandbars aan onze kust heeft een open brief geschreven met de vraag om de terrassen weer te mogen openen. Volgens de zaakvoerders zorgen de huidige maatregelen voor chaos én gevaarlijke situaties aan zee​.

De voorbije weken zien uitbaters van strandbars regelmatig veel te grote groepen op het strand met hapjes en drankjes die ze van thuis meebrengen of in de supermarkt halen. “Het is frustrerend om te zien dat mensen hun eigen wijn, sterke drank en hapjes meenemen die ze in de supermarkt of traiteurzaak moeiteloos kunnen kopen, zelfs als partybox.”, zegt Frederik Torresan van strandbar Pura Vida in Knokke-Heist. “De frigoboxtoeristen zijn terug. Ze komen bij ons een tonic halen, de fles gin hebben ze mee in hun frigobox en dan gieten ze die gewoon door. Bij ons gebeurt het per portie en gecontroleerd. Er groeien al gauw groepjes tot tien personen, terwijl wij kunnen zorgen voor afgelijnde bubbels. Nu verliezen we twee keer, want er is amper omzet en er zijn gezondheidsrisico’s.”

Ze kopen bij ons een tonic. De gin hebben ze zelf mee. 

Frederik Torresan van strandbar Pura Vida in Knokke-Heist

Keuze aan horeca overlaten

De open brief krijgt steun van Piet De Groote en Jean-Marie Dedecker, de burgemeesters van Knokke-Heist en Middelkerke. Horeca Vlaanderen pleitte eerder tegen de heropening van enkel de terrassen, omdat dit niet winstgevend zou zijn. De uitbaters van de strandbars vragen om de keuze aan de uitbaters zelf over te laten.

Het woord "frigoboxtoerist" kwam voor het eerst in het nieuws dankzij Leopold Lippens, de onlangs overleden burgemeester van Knokke. Hij hekelde het "frigoboxtoerisme" in een interview met Panorama in 1990. Even later maakten de collega's van "Het Journaal" daar een reportage over.

Bekijk hieronder die reportage uit "Het Journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen