Videospeler inladen...

Geen Gentse Feesten deze zomer, burgemeester Mathias De Clercq: "Zoeken alternatief met kleine evenementen"

De Gentse Feesten gaan deze zomer niet door, en dat al voor het tweede jaar op rij. Stad Gent vindt de organisatie van zo'n groot evenement te moeilijk tijdens onzekere coronatijden. "Dit is een beslissing in het belang van de organisatoren en de Gentenaars", zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).

De kogel is door de kerk. Deze zomer worden er geen Gentse Feesten georganiseerd. En dat voor het tweede jaar op rij. "De omstandigheden zoals ze nu zijn, laten niet toe om zo’n massa-evenementen te organiseren. Honderdduizenden bezoekers die 10 dagen lang dicht op elkaar gepakt bewegen, is iets wat het virus bijzonder graag heeft", aldus burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).

We gaan ervoor zorgen dat er iets te beleven valt in de zomer

Annelies Storms, schepen voor Feesten en Evenementen

Het was geen gemakkelijke beslissing, zegt De Clercq. "Het doet mij heel erg pijn, maar je moet de moed hebben om dat nu te durven beslissen in het belang van de Gentenaar zelf. Ik weet dat het een bijzonder bittere pil is, die alle Gentse harten raakt, maar door nu te schakelen geven we de organisatoren toch perspectief om iets te organiseren."

Stad Gent wil denken over een alternatief. "We gaan ervoor zorgen dat er in de zomer wel wat te beleven valt, natuurlijk wel binnen de grenzen van hetgeen mogelijk zal zijn. We hebben speciaal daarvoor een "knaldrangfonds" opgericht, wat organisatoren toelaat om een subsidie te krijgen voor evenementen die coronaproof zijn", zegt schepen voor Feesten en Evenementen, Annelies Storms (Vooruit).

Onze reporter sprokkelde reacties in Gent, bekijk hier zijn verslag en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Spreiden over zomer en najaar

In dat fonds zat al 250.000 euro, maar die pot wordt nu aangevuld tot 1 miljoen euro omdat ook het geld dat bedoeld is voor de Gentse Feesten daar nu bij komt. "We gaan proberen om zoveel mogelijk te laten plaatsvinden door te spreiden over gans de zomer."

"Misschien trekken we ook door naar het najaar. We willen de feesten spreiden over het hele grondgebied van de stad. Gent is groot genoeg om in verschillende wijken een aantal activiteiten te doen. Het moet niet allemaal samengepropt worden op 10 dagen in ons historisch centrum."

Pleinorganisatoren zoeken plan B

Organisatoren zijn opgelucht dat er duidelijkheid is en dat er financiële en logistieke ondersteuning is, zegt Dirk Schockaert van het Laurentplein. “Een plan B gaan we nu al voorbereiden.  Als ze ons de toelating geven om iets te doen, dan kunnen we al iets organiseren voor 1.000 of 2.000 mensen. We moeten nu gewoon zien dat we iets hebben waardoor we gemakkelijk kunnen schakelen. Het is heel belangrijk dat we iets kunnen voorzien voor de artiesten.”

Voor Ivan Saerens van het Gentse Sint Baafsplein komt het nieuws iets harder binnen. "De Gentse Feesten zijn het DNA van deze stad. Kleinschalige alternatieven zijn natuurlijk niet waar we allemaal naar uitkijken, maar het is beter dan niets. We zullen roeien met de riemen die we hebben."

Beluister hier de reactie van nachtburgemeester Edmond Cocquyt bij Radio 2 Oost-Vlaanderen: 

Nicolas Maeterlinck

Dit weten we al over de festivalzomer van 2021

Nu ook de Gentse Feesten niet doorgaan, vallen er alsmaar meer gaten in de eerste helft van de festivalzomer van 2021. De organisatoren wachten nog altijd op een duidelijk kader van de overheid. Hoeveel publiek zal er eventueel toegelaten worden en onder welke voorwaarden?

Verschillende organisatoren van grote festivals kozen daarom zelf al voor een verplaatsing van hun evenement en/of werken aan een kleinschaliger alternatief.  Bekijk hieronder wat we tot nu al zeker weten (klik op de naam van het festival voor meer info). 

Gladiolen

21 en 22 mei 2021
3 en 4 juni 2022

Gladiolen: editie 2021 wordt uitgesteld naar 2022. De organisatie plant wel een reeks muzikale zomeravonden (24-28 augustus), onder de naam “Oogst”.

Extrema outdoor

21 t.e.m. 23 mei 2021
3 t.e.m. 5 juni 2022
17, 18 en 19 september 2021

Extrema Outdoor: wordt uitgesteld naar 2022. Normaal was het elektronische muziekfestival aan zijn tiende editie toe. De organisatie hoopt op een extra festivalweekend in september, volgens de geldende maatregelen op dat moment.

Graspop

17 t.e.m. 20 juni 2021
16 t.e.m. 19 juni 2022

Graspop: stelt zijn feestelijke 25e editie al voor de tweede keer uit, naar 2022.

Paradise City

25 t.e.m. 27 juni 2021?
Tussen 1 mei en 6 juni 2021

Paradise City: staat gepland van 25 t.e.m. 27 juli. De organisatie heeft nog niets beslist, maar houdt rekening met verschillende scenario’s. Tussen 1 mei en 6 juni komt er sowieso het alternatief “Paradise by the lake”, naar analogie met het coronaproof festival op bootjes vorig jaar.

Couleur Cafe

25 t.e.m. 27 juni 2021?

De organisatie annuleert het festival voor het tweede jaar op rij. Er wordt wel gewerkt aan een kleinschalig alternatief op een nieuwe locatie.

Rock Werchter

1 t.e.m. 4 juli 2021
30 juni t.e.m. 3 juli 2022

Rock Werchter: stelt editie 2021 uit naar 2022. Er wordt bekeken of er aan het einde van de zomer een alternatief evenement mogelijk is, zoals vorig jaar met optredens van Belgische artiesten in de Zomerbar. Toen waren er 400 mensen welkom, organisator Herman Schueremans wil deze zomer meer bezoekers kunnen ontvangen: hij hoopt op “enkele duizenden mensen”.

TW Classic & Werchter Boutique

2021
2022

TW Classic & Werchter Boutique: geen data aangekondigd, de eerstvolgende editie is voor 2022.

Gent Jazz

8 t.e.m. 17 juli 2021?

Hoe Gent Jazz er zal uitzien, is onduidelijk. Volgens organisator Bertand Flamang is het nog te vroeg om nu al alle voorbereidingen om te gooien. Het jazzfestival is geen massa-evenement en kan op een veilige manier georganiseerd worden, zegt hij. De avond met Sting is intussen wel al verplaatst naar 13 juli 2022.

Cactusfestival

9 t.e.m. 11 juli 2021?

Cactusfestival heeft nog niets definitief beslist en wacht op een duidelijk kader van de overheid. “Als een normale editie niet mogelijk zou zijn -en daar ziet het meer en meer naar uit- overwegen we iets kleinschaligers”, zegt organisator Patrick Keersebilck.

Gentse Feesten

16 t.e.m. zondag 25 juli 2021?

De stad vindt dat de omstandigheden zoals ze nu zijn het niet toelaten massa-evenementen te organiseren. Via een “knaldrangfonds” (in totaal 1 miljoen euro) worden wel subsidies verdeeld om kleinschalige evenementen te organiseren tijdens de zomer en het najaar.

Tomorrowland

16 t.e.m. 18 juli en 23 t.e.m. 25 juli 2021
27 t.e.m. 29 augustus en 3 t.e.m. 5 september 2021?

Tomorrowland: stelt editie van 2021 uit naar het laatste weekend van augustus en eerste van september, hopelijk op volle capaciteit.

Lokerse Feesten

30 juli t.e.m. 8 augustus 2021?

Lokerse Feesten: staan gepland van 30 juli t.e.m. 8 augustus. De organisatie wacht af tot er een politieke beslissing is. Door hun timing in het tweede deel van de zomer hebben ze nog iets meer tijd.

Dranouter

6 t.e.m. 8 augustus 2021?

Dranouter: de organisatie wil zeker “iets” doen in het geplande weekend van 6 t.e.m. 8 augustus. Er zijn verschillende pistes. Wanneer de beslissing van de overheid valt, kan Dranouter snel schakelen.

Pukkelpop

19 t.e.m. 22 augustus 2021?

Pukkelpop: gepland van 19 t.e.m. 22 augustus. De organisatie hoopt zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen van de overheid. Dat kader is nodig om concreet aan de slag te gaan. Er is nog geen sprake van uitstel of annulatie.

Maanrock

27 t.e.m. 29 augustus 2021?

Maanrock: traditioneel in het laatste weekend van augustus. De organisatie neemt in de loop van april of ten laatste in mei een definitieve beslissing over het gratis stadsfestival.

kasto80

Meest gelezen