Gent Jazz hoopt wél te kunnen doorgaan deze zomer: “Wij zijn geen massa-evenement met gratis toegang”

Voor het Gentse jazzfestival Gent Jazz, dat in dezelfde periode als de Gentse Feesten plaatsvindt, is het nog onduidelijk hoe het festival er dit jaar zal uitzien. Volgens organisator Bertand Flamand is het nog te vroeg om nu al alle voorbereidingen om te gooien. “Wij gaan hard verder werken. En we houden er rekening mee dat als dit scenario om welke reden dan ook wegvalt, we toch een ander moeten kunnen verzinnen.”

Als het van Gent Jazz afhangt, gaat het festival deze zomer gewoon door. Het jazzfestival gaat door tijdens dezelfde periode als de Gentse Feesten. Daarover heeft het Gentse stadsbestuur vandaag beslist om het niet te laten doorgaan. Organisator Bertrand Flamand ziet wel een groot verschil tussen de twee festivals. “Wij zijn geen massa evenement met gratis toegang. Ons festival heeft bijvoorbeeld gecontroleerde in- en uitgangen.”

Dat de Gentse Feesten niet kunnen doorgaan, vind ik persoonlijk onzin

Bertrand Flamand, organisator Gent Jazz

Het festival moet voorlopig al grote namen zoals Herbie Hancock en Sting uitstellen naar volgend jaar. “Heel veel artiesten en bands zijn aan het twijfelen om te komen, dus we hebben dringend nood aan duidelijkheid van de overheid. Welke artiesten er zullen komen is momenteel nog koffiedik kijken, dus wij hopen nu nog altijd op de artiesten die nog niet afgezegd hebben.” 

De organisator heeft ook zijn twijfels bij de beslissing om de Gentse Feesten dit jaar te annuleren. “Persoonlijk vind ik het onzin. Ik begrijp dat je als stad Gent voor uitdagingen staat bij zo’n grote evenementen en als je dan geen perspectief krijgt waarbinnen je die uitdagingen kan organiseren, dan word je gedwongen tot een vroegtijdige beslissing. Al heeft de stad zich eigenlijk altijd geëngageerd om nooit strenger te worden dan de federale maatregelen, maar die waren er nu niet.”

Problemen met communicatie van overheid

De communicatie van de federale regering vindt Flamand moeilijk te volgen. “We hebben een minister die zei dat men tegen 11 juni de volledige bevolking zal ingeënt hebben. Dan heb je nog specialisten en ministers die zeggen dat zeker 70% tegen de zomer zal gevaccineerd zijn. En ze zeggen toch ook dat 70% groepsimmuniteit betekent? Met alle verklaringen die er geweest zijn, zie ik niet in waarop men zich gaat baseren om dit niet te laten doorgaan.”

Hoe en wanneer Gent Jazz zal kunnen doorgaan blijft voorlopig dus nog een vraagteken. “Voor het type evenement dat wij zijn, hebben we nog geen enkel uitsluitsel gekregen of het al dan niet in deze vorm zal kunnen doorgaan. We hopen nog steeds op een zo gunstig mogelijke zomer. ’t Is niet dat er geen goesting meer gaat zijn om naar goede muziek te luisteren”, besluit Flamand.

Meest gelezen