Radio 2

Familie achter West-Vlaamse keten Supra Bazar in vizier van gerecht: onderzoek naar belastingfraude

Er loopt een grootschalig onderzoek naar vermeende belastingfraude en witwassen door de familie die de West-Vlaamse winkelketen Supra Bazar uitbaat. Dat schrijft De Standaard en is aan VRT NWS bevestigd. De belasting­inspectie achterhaalde op basis van internationale gegevens dat het vermogen van de familie Vanhalst mogelijk veel groter is dan wat ze in ons land heeft aangegeven. 

"Ge zijt van West-Vlaanderen als ge Supra Bazar kent", het zou gerust een typische Facebook-meme kunnen zijn. Want in die provincie zijn de 5 megastores van Supra Bazar een begrip. Je vindt er dan ook "alles", als je de slagzin van de keten mag geloven. De Standaard omschrijft de winkels als "een Overstock, Dreamland, Aveve, Brico, Ava en Krëfel onder een dak".

De winkel werd bijna 57 jaar geleden in Gullegem als "Stock Americain" uit de grond gestampt door voormalig vlasboer Marcel Vanhalst en zijn broer Michel. De naam veranderde al snel in Supra Bazar en de zaak breidde doorheen de jaren uit tot 5 grote winkels. In de jaren 80 namen zoon Geert Vanhalst en zijn echtgenote Mieke Potteau de leiding van de keten in handen. Hun zonen Lowie en Bavo zitten intussen ook mee in Supra Bazar. Tussen 1990 en 2016 was ook Geerts zus Nadine bij de winkel betrokken.

Geld in het buitenland

Maar over het succes van Supra Bazar hangt nu een donkere wolk: de familie is in beeld gekomen bij de belastinginspectie en intussen ook bij het parket. Dat vernam De Standaard en is ons bevestigd. Er loopt een onderzoek naar witwassen, fiscale fraude, btw-fraude en fraude inzake erfenisbelasting. 

De familie riskeert een belastingaanslag van 60 procent tot mogelijk 100 procent

De fiscus zou de beschikbare internationale financiële gegevens over de familie hebben samengelegd met wat hier werd aangegeven. De enorme verschillen daar zouden de alarmbellen hebben doen afgaan. Zo zou de familie Vanhalst, nog volgens De Standaard, een vermogen van 250 miljoen euro bezitten. Dat geld zou op z'n minst ten dele teruggaan op wijlen pater familias Marcel en zou via financiële constructies in onder meer Malta en Mauritius zitten.

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Omdat het dossier zo omvangrijk is, is het toevertrouwd aan het parket, dat een onderzoeksrechter heeft aangesteld. In 2019 zijn al huiszoekingen gebeurd en in december vorig jaar trok een rogatoire commissie naar Luxemburg, waar de handel en wandel van een financieel adviseur van de familie van naderbij werd bekeken.

De familie riskeert een belastingaanslag van 60 procent tot mogelijk 100 procent. Als dat het geval zou zijn, zou het een van de grootste fiscale dossiers ooit worden in ons land. De advocaten van de familie Vanhalst zeggen dat er niets fouts is gebeurd en dat men het volste vertrouwen heeft in een goede afloop van het onderzoek, zo klinkt het nog in De Standaard.

Meest gelezen