Radio 2

Kleine waterloop in Diksmuide is vervuild met chemisch product

In Diksmuide kleurt het water wit van het Sparkenvaardeken, dat is een kleine waterloop die tot aan de IJzer loopt. Iemand heeft er een of andere stof in geloosd. Ook in een deel van de IJzer is het water vervuild.

Er loopt een onderzoek naar de vervuiling van het Sparkenvaardeken aan het industrieterrein Heernisse in Diksmuide. Het water kleurt er al enkele dagen wit en loopt zo in de IJzer. ”Het is duidelijk afkomstig van een lozing. Jammer genoeg stonden we machteloos en was het kwaad geschied. We konden de waterloop niet meer afdammen of de vervuiling overpompen in de riolering. We kunnen enkel hopen dat de verontreining verdunt en gedeeltelijk oplost door regen”, zegt schepen van milieu Marc Deprez (Idee Diksmuide).

Stalen

Het is nog niet duidelijk hoe groot de schade voor het milieu is. Daarvoor moeten we weten wat er precies geloosd is, zegt schepen Deprez: "De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft stalen genomen voor analyse. We wachten op de resultaten om te weten wat voor een stof het is.  Het is eigenlijk een witte materie die op het water drijft. Het zou kunnen een reinigingsmiddel zijn."

Meest gelezen