mvc.exto.org

Kunstenaar maakt reconstructie van verdwenen paneel "Lam Gods": "Ziet eruit alsof Van Eyck het zelf schilderde"

Kunstenaar Mark Van Crombrugge uit Zottegem heeft 6 maanden gewerkt aan een reconstructie van "De rechtvaardige rechters", het gestolen paneel van het schilderij "Lam Gods" van de broers Van Eyck. Hij gebruikte foto's van het originele paneel uit de jaren 30. 

Het originele "Lam Gods" van de gebroeders Van Eyck hangt in het gloednieuwe bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Eén van de panelen is een kopie van "De rechtvaardige rechters". Dat schilderij werd in de jaren 30 gestolen. Het is nog altijd één van de meest mysterieuze én onopgehelderde kunstroven ooit. Er zijn allerlei wilde verhalen over waar het schilderij terecht is gekomen. Kunstenaar Mark Van Crombrugge heeft nu een reconstructie gemaakt, op basis van oude foto's van het origineel. 

Foto's uit 1930

“Ik maak fotografische werken met olieverf. Ervaring heb ik genoeg, want ik volgde een kunststudie en daarna ook nog een restauratieopleiding. Ik heb een volledige reconstructie gemaakt. Zo heb ik alle bestaande foto’s opgezocht van het verdwenen paneel en daar heb ik mij op gebaseerd”, vertelt kunstenaar Van Crombrugge.  

Ik heb de techniek van de broers Van Eyck gebruikt. Alles is opgebouwd uit verschillende transparante lagen

Mark Van Crombrugge kunstenaar

“Ik heb al het materiaal opgezocht dat beschikbaar was, zo vond ik foto’s uit 1930, ze vormden de basis voor mijn grondtekening. Voor de kleuren heb ik mij gebaseerd op het paneel "De ridders van Christus". Ik heb dezelfde techniek gebruikt als de broers Van Eyck. Alles is opgebouwd uit verschillende transparante lagen.  

Het zou een optie kunnen zijn om mijn reconstructie in de Sint-Baafskathedraal te hangen
Mark Van Crombrugge kunstenaar

Een plaatsje in de kathedraal?

"Het was een uitdaging voor mij. Ik wilde weten of ik een reconstructie zou kunnen maken met moderne verf. Ik heb er in totaal 6 maanden aan gewerkt, ik was er elke dag mee bezig. Het paneel verkopen, wil ik niet. Ik zou het liever in de Sint-Baafskathedraal zien hangen. Het vergeelde kopie dat er nu hangt is dringend aan vervanging toe", lacht Van Crombrugge. 

Beluister het volledige gesprek met Mark Van Crombrugge: 

mvc.exto.org

Meest gelezen