Liveblog: Meer dan 30 vaccinatiecentra gaan QVAX gebruiken, minister Weyts wil snel volledig contactonderwijs

De scholen zullen na de paasvakantie nog niet volledig heropenen. Leerlingen uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs krijgen opnieuw halftijds afstandsonderwijs, zoals voor de paaspauze. Zodra de cijfers het toelaten zal Vlaams minister van Onderwijs Weyts (N-VA) opnieuw pleiten voor volledig contactonderwijs. En meer dan 30 vaccinatiecentra in Vlaanderen zullen de reservelijst van QVAX gebruiken. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Meer dan 30 vaccinatiecentra zullen QVAX-reservelijst gebruiken

Meer dan 30 vaccinatiecentra in Vlaanderen zullen gebruikmaken van de QVAX-reservelijst. Op die lijst kan iedereen zich sinds vorige week inschrijven om een vaccin te krijgen dat op het einde van de dag overblijft in een vaccinatiecentrum. Dit om zo weinig mogelijk vaccins verloren te laten gaan.

Andere vaccinatiecentra blijven voorlopig met hun eigen lokale reservelijst werken, al kunnen ze zich later ook nog aansluiten.

Bekijk in dit artikel welke vaccinatiecentra de QVAX-reservelijst zullen gebruiken en welke niet:

Scholen heropenen zoals voor de paasvakantie: 2e en 3e graad behoudt halftijds afstandsonderwijs

Er komt volgende week geen volledige heropening van het onderwijs, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Dat is beslist op het overleg van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de onderwijskoepels en de vakbonden. Er komt een terugkeer naar de toestand van voor de zogenoemde paaspauze. De coronacijfers zijn nog niet genoeg om te gaan voor een volledige heropening. Woensdag hakt het Overlegcomité de knoop definitief door.

Lees meer in het artikel:

Sunweb organiseert proefvakantie met Nederlanders naar Rhodos

Bijna 189 Nederlanders zijn vertrokken op een proefvlucht naar het Griekse eiland Rhodos. De all-inclusive vakantie moet volgens reisorganisator Sunweb "een schat aan informatie" opleveren over hoe men veilig op vakantie kan in coronatijd.

De toeristen, gekozen uit maar liefst 25.000 aanmeldingen, verblijven acht dagen in het Hotel Mitsis Grand Beach. Ze mogen daar niet buiten het resort komen.

De groep is met behulp van een notaris samengesteld, om een zo divers mogelijk publiek te krijgen waarin alle leeftijdsklassen vertegenwoordigd zijn. De vakantiegangers hebben ook een PCR-test en een sneltest achter de rug, vóór ze het vliegtuig opstapten. Bij terugkomst moeten ze in quarantaine.

Videospeler inladen...

Vleugel van Antwerpse gevangenis in lockdown na uitbraak

In Antwerpen is een vleugel van de gevangenis in de Begijnenstraat in lockdown geplaatst na een - vooralsnog beperkte - uitbraak van het coronavirus. Dat bevestigt het Gevangeniswezen. Eén gedetineerde en twee personeelsleden hebben al positief getest.

Volgens het Gevangeniswezen gaat het om vleugel A, oftewel de vleugel van de werkende gedetineerden. Alle gedetineerden van die vleugel zijn maandag getest, maar op de resultaten is het nog wachten. Het zou gaan om een zestigtal personen.

Tot 90 procent van publiek snakt naar cultuur, blijkt uit grote enquête bij 22.000 mensen

Cultuurorganisatoren en -makers schreeuwen om perspectief. Nu is de stemming gepeild van het publiek. Ook de bezoekers missen de voorstellingen en de artiesten en ze hebben er vertrouwen in dat alles coronaveilig kan verlopen. De enquête komt aan de vooravond van een nieuw Overlegcomité dat het ook over de cultuursector zal hebben.

Lees meer in dit artikel:

Onzekerheid maakt dat Belgen nog geen vliegreizen boeken

Naar alle waarschijnlijkheid wordt het verbod op niet-essentiële reizen opgeheven op het volgende Overlegcomité, komende woensdag. Dat liet minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verstaan tijdens een interview afgelopen weekend. Dat vooruitzicht leidt er voorlopig niet toe dat Belgen nu massaal reizen gaan boeken, "al merken we wel dat heel wat mensen onze site bezoeken om al eens te kijken", klinkt het zowel bij Brussels Airlines als bij Tui. Dat blijkt uit een rondvraag van "De wereld vandaag" op Radio 1.

Lees meer in het artikel: 

WHO waarschuwt: “Coronapandemie bereikt kritiek punt, dit is niet de situatie waarin we ons willen bevinden”

De coronapandemie heeft een kritiek punt bereikt doordat het aantal coronabesmettingen wereldwijd exponentieel blijft stijgen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gezegd op een persconferentie. “Dit is niet de situatie waarin we ons 16 maanden na het begin van de pandemie willen bevinden, terwijl we doeltreffende maatregelen nemen", waarschuwde Marie Van Kerkhove, technisch hoofd van de WHO.

Als de juiste maatregelen genomen worden, kan COVID-19 volgens de WHO wel op een paar maanden tijd onder controle worden gebracht. 

Kinderrechtencommissaris ongerust en bezorgd over onderwijsbeslissing

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens is ontgoocheld na de beslissing van vanmorgen om de leerlingen van de tweede en derde graad secundair maar deeltijds weer naar school te sturen na de paasvakantie. “Ik ben ongerust en bezorgd”, zegt Vrijens aan VRT NWS.

“We zijn nu half april. Voor veel van die jongeren beginnen de examens begin juni. Elke dag van contactonderwijs die ze nog kunnen krijgen, is een dag die gewonnen is."

Volgens Vrijens botst het afstandsonderwijs op zijn limieten. “Ik vraag mij af hoelang jongeren nog veerkracht kunnen opbrengen.” 

Gemiddeld aantal coronabesmettingen in Nederland loopt verder op

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn in Nederland 6.757 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is relatief veel voor een maandag want meestal ligt het aantal positieve tests in het begin van de week lager dan op het einde.

In de afgelopen zeven dagen zijn 50.102 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn 7.157 besmettingen per dag. Het is de vierde dag op rij dat het gemiddelde oploopt.

Er zijn ook 20 nieuwe sterfgevallen genoteerd. In de afgelopen zeven dagen waren dat er 163, gemiddeld ruim 23 per dag. Dat is het hoogste peil in bijna twee weken, maar wel nog steeds minder dan rond de jaarwisseling. Toen werden er soms meer dan 150 sterfgevallen per dag gemeld in Nederland. 

Gent Jazz hoopt in tegenstelling tot Gentse Feesten wel te kunnen doorgaan

Voor het Gentse jazzfestival Gent Jazz, dat in dezelfde periode als de Gentse Feesten plaatsvindt, is het nog onduidelijk hoe het festival er dit jaar zal uitzien. Volgens organisator Bertand Flamand is het nog te vroeg om nu al alle voorbereidingen om te gooien. “Wij gaan hard verder werken. En we houden er rekening mee dat als dit scenario om welke reden dan ook wegvalt, we toch een ander moeten kunnen verzinnen.”

Lees meer in het artikel: 

Meest gelezen