ROBIN UTRECHT

Oproep van Franstalige wetenschappers oogst bijval: "Omslag durven maken om onze maatschappij weer te openen"

De aanpak van de coronacrisis in België kan en moet anders. En het is nu of nooit om het geweer van schouder te veranderen. Daarvoor pleiten drie vooraanstaande Franstalige wetenschappers in de aanloop naar het Overlegcomité van woensdag. In plaats van nog langer lockdowns op te leggen, moet voortaan gekeken worden wat er wél mogelijk is. Die nieuwe denktrant valt in goede aarde bij de Franstalige federale meerderheidspartijen én bij Vlaamse burgemeesters. Zo bleek vanavond in “Terzake”.

“Het is tijd om onze strategie aan te passen”, zo schreven drie Franstalige wetenschappers vandaag in een open brief in de Franstalige krant Le Soir. In plaats van de jojobeweging te maken waarin sectoren de ene keer mogen openen en een tijd later weer moeten sluiten, denken epidemioloog Marius Gilbert (ULB) en infectiologen Nathan Clumeck (CHU Sint-Pieter) en Leila Belkhir (UZ Sint-Lucas, Woluwe) aan het toekennen van een “covid safe”-label op basis van een aantal parameters, zoals goede ventilatie, duur van de blootstelling en mondmaskerdracht.

“We hebben dit initiatief genomen op basis wat zich nu allemaal afspeelt”, legde professor Clumeck vanavond uit in het tv-programma “Terzake”. Samen met zijn collega’s ziet de professor dat de rek er bij velen uit is na een jaar coronamaatregelen. “Er zijn samenscholingen van jongeren, illegale restaurants en onlangs (in Antwerpen, red.) nog het drama van de jongen die overleden is toen hij wilde wegvluchten voor de politie.”

Volgens Clumeck en co zitten we in ons land nu op een scharniermoment, een breekpunt. “Als we niets ondernemen en zo voortdoen, vrees ik dat er meer protestacties komen, met meer repressie en mogelijk meer geweld tot gevolg.”

Bekijk hier de uitleg van professor Clumeck en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

In plaats van vast te blijven zitten in de logica van lockdowns, pleiten de Franstalige wetenschappers ervoor om te kijken naar de mogelijkheden, die geleidelijk de sloten die nu op onze vrijheden zitten kunnen losmaken. Concreet denken ze dat een “covid safe”-label voor zaken een oplossing kan zijn.

Volgens professor Clumeck moeten de politici onder de druk van machtige lobbygroepen vandaan komen. In plaats daarvan moeten er spelregels komen die voor iedereen gelden in plaats van bepaalde sectoren te benadelen.

Hoe dat dan kan werken, ziet u hier (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

De voorstellen van de drie Franstalige wetenschappers kunnen niet alleen op de steun rekenen van de Franstalige federale meerderheidspartijen (PS, MR en Ecolo), ook Vlaamse burgemeesters vinden hun ideeën verfrissend. 

Wim Dries, CD&V-burgemeester van Genk en voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, en Christoph D’Haese, N-VA-burgemeester van Aalst, hebben er ook wel oren naar.

Dit biedt zeker mogelijkheden om geleidelijk terug uit de lockdown te komen.

Wim Dries (CD&V)

“Dit biedt zeker mogelijkheden om geleidelijk terug uit de lockdown te komen,” zegt Dries, “want de mensen worden het beu". Christoph D’Haese noemt de ideeën van de Franstalige wetenschappers “een constructieve insteek omdat we echt wel op een andere manier naar die gezondheidscrisis moeten gaan kijken”. 

Volgens D’Haese wordt er te veel gefocust op de coronacijfers en te weinig op het mentale welzijn en de economie. Concreet denken Dries en D’Haese dat er gekeken moet worden naar wat er in de open lucht kan georganiseerd worden, zeker in de horeca. 

D’Haese stelt dat hiervoor gezocht moet worden naar werkbare modellen, waardoor we de komende tijd kunnen leven met het virus. “We moeten langzaam maar zeker de omslag durven maken om onze maatschappij weer te openen, met altijd de aandacht voor corona in ons achterhoofd”, concludeert Wim Dries, die tussen nu en eind juni stappen wil zetten.

Bekijk hier het debat met Wim Dries en Christoph D’Haese:

Videospeler inladen...

Meest gelezen