Medewerker UGent steelt 100.000 euro om verslavingen te betalen, moet nu alles teruggeven en krijgt alcoholverbod

Een medewerker van de UGent (68) is veroordeeld nadat hij meer dan 100.000 euro had gestolen van een slapende rekening van de universiteit. Het geld zou hij gebruikt hebben om zijn drank- en gokverslaving te kunnen betalen. De rechtbank legde hem een voorwaardelijke celstraf op. Hij moet dus niet naar de cel, maar hij mag geen alcohol meer drinken en niet meer alleen op café.

De veroordeelde was jarenlang een vaste waarde op het secretariaat van de faculteit van bio-ingenieurswetenschappen van de UGent. De feiten vonden plaats over een periode van 10 jaar, van 2009 tot en met 2019. In totaal maakte de man iets meer dan 100.000 euro buit door geld over te schrijven van een slapende rekening van de universiteit naar zijn eigen rekening. De man was verantwoordelijk voor de facturatie én had als enige toegang tot de bewuste bankrekening.

Alcoholverbod

Volgens de verdediging werd de veroordeelde man slachtoffer van zijn eigen drank- en gokproblematiek. Hij betaalde ondertussen al 75.000 euro terug, en maakt nu maandelijks 500 euro over aan de UGent. 

De rechtbank legde de man maandag een voorwaardelijke celstraf op van 18 maanden. Hij moet dus niet naar cel, maar zal zich wel aan enkele strikte voorwaarden moeten houden. Zo mag hij niet alleen op café, mag hij geen alcohol meer drinken en moet hij een gespecialiseerde behandeling volgen voor zijn alcoholprobleem. Verder moet hij ook het volledige bedrag terugbetalen aan de universiteit. De rechtbank legde de man ten slotte ook een boete van 4.000 euro op, waarvan de helft met uitstel.

Meest gelezen