Een van de minderjarigen bij zijn voorleiding vorige maand bij de jeugdrechter in Dendermonde

Drie minderjarige verdachten in moordzaak Beveren blijven maand langer in jeugdinstelling Everberg

De drie minderjarige verdachten in de moordzaak rond een homoseksuele man in Beveren blijven een maand langer opgesloten in de jeugdinstelling van Everberg. De 16- en 17-jarige uit Beveren zelf verschenen vanmiddag voor de jeugdrechter die hun opsluiting verlengde. De 17-jarige uit Antwerpen verscheen maandag al voor de jeugdrechter in Antwerpen. Ook die besliste om de plaatsing in Everberg te verlengen met een maand.

Het lichaam van de 42-jarige David uit Sint-Niklaas werd zaterdag 6 maart gevonden in een park in Beveren. De man was zwaar toegetakeld en alles wees erop dat hij met geweld om het leven gebracht werd. Het slachtoffer zou via de datingapp Grindr naar het park gelokt zijn door drie minderjarige verdachten.

Het gaat om een 17-jarige uit Antwerpen, een 17-jarige uit Verrebroek en een 16-jarige uit Kieldrecht. Ze gaven zich na de feiten aan bij de politie. De jeugdrechters in Antwerpen en Dendermonde beslisten vorige maand om hen in het GFC (gesloten federaal centrum) De Grubbe in Everberg te plaatsen. De beslissing om te plaatsen in Everberg moet na een maand opnieuw bevestigd worden, en dat deed de jeugdrechter in Antwerpen voor de Antwerpse verdachte maandag al. De beslissing van de jeugdrechter in Dendermonde voor de twee andere verdachten viel vanmiddag: ook zij moeten een maand langer in Everberg blijven.

De tieners verklaarden dat ze het slachtoffer wilden bestelen, maar dat ze geen moordplannen hadden. Het parket benadrukte eerder wel dat het motief voor de feiten onderzocht wordt en dat het nog niet vast staat of er sprake was van homohaat. Het onderzoek moet uitmaken of er mogelijk sprake is van diefstal met geweld met de dood tot gevolg of een haatmotief wegens seksuele geaardheid. 

Maximaal 2 maanden en 5 dagen

De verdachten kunnen maximaal twee maanden en vijf dagen in Everberg opgesloten worden. Vanaf volgende maand zal dus een andere oplossing voor de minderjarigen gevonden moeten worden. Voor het opstarten van de procedure van uithandengeving moet er eerst een vordering komen van het openbaar ministerie. De jeugdrechtbank beslist na dat medisch-psychologisch onderzoek over de uithandengeving en houdt ook rekening met het verslag van de instelling en het maatschappelijk onderzoek.

Als een minderjarige effectief uit handen wordt gegeven, komt hij in het Vlaams detentiecentrum in Beveren terecht en kan hij vervolgd worden voor een bijzondere kamer binnen de jeugdrechtbank of voor het hof van assisen. Dat laatste is het geval voor een niet-correctionaliseerbare misdaad als moord, waarbij de minderjarige maximaal dertig jaar cel kan krijgen.

Meest gelezen