Linda Zhou

Nieuwe fase Oosterweelverbinding: veel werk ook voor Antwerpse Waze-vrijwilliger

De nieuwe fase in de werken aan de Oosterweelverbinding in Antwerpen bezorgt ook de Antwerpse Waze-vrijwilliger Paul Van den Wyngaert extra werk. Waze is een gps-app die zo actueel mogelijke informatie wil bieden. De afgelopen dagen werden er heel wat nieuwe versmallingen en omleidingen aangelegd op Linkeroever. "Gelukkig krijgen we die informatie op voorhand. Ik zie dat onze kaart perfect juist staat vanmorgen, een zeer goede prestatie," zei Paul trots in "Start Je Dag".

Nieuwe omleidingen en wegversmallingen voor wegenwerken, worden meestal 's nachts aangelegd. Voor Waze-vrijwilliger Paul Van den Wyngaert was het geen nachtwerk, zei hij op Radio 2 Antwerpen: "We hebben een goede samenwerking met Lantis, de bouwheer van de Oosterweelwerken, die ons op voorhand verwittigt wanneer er omschakelingen gebeuren. Zo hebben we de nieuwe kaart kunnen voorbereiden en inplannen. Ik ben er dus niet speciaal voor moeten opstaan", lacht Paul.

Paul is gepensioneerd en heeft een passie voor verkeer en wegenkaarten. Zo onderhield hij eerder ook al de kaarten tijdens de werkzaamheden aan de Leien en het Operaplein in Antwerpen. "Er zijn meerdere vrijwilligers voor Antwerpen, maar in die groep ben ik wel degene met de meeste ervaring, denk ik. Ik kom ook geregeld op die plaatsen waar gewerkt wordt, wat ook wel helpt. Maar meestal doen we alles van achter de computer."

Die nieuwe wegen zijn opengezet en de oude zijn nu afgesloten. Nu moeten we die ook nog weghalen, zodat de kaart weer netjes wordt.

Paul Van den Wyngaert, vrijwilliger Waze

Dat kan op twee manieren, legt Paul uit: "Ofwel tekenen we nieuwe wegen, ofwel zetten we afsluitingen op de bestaande kaarten. Dat werkt dan met timers, zodat ze op het juiste moment open of dicht kunnen gaan. Die informatie is dan onmiddellijk beschikbaar voor de gebruikers." 

Het werk blijft dan ook voortdurend doorlopen: "De nieuwe wegen zijn opengezet en de oude zijn nu afgesloten. Nu moeten we die oude ook nog van de kaart halen, zodat de kaart weer netjes wordt en er geen wegen meer opstaan die er niet moeten zijn."

En die Oosterweelverbinding, waar gaat dat ook alweer over? We leggen het hieronder in 1 minuut uit.

Videospeler inladen...

Meest gelezen