Videospeler inladen...

Geen volledige heropening onderwijs, maar terugkeer naar toestand van voor de "paaspauze" 

Er komt volgende week geen volledige heropening van het onderwijs, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Dat is beslist op het overleg van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de onderwijskoepels en de vakbonden. Er komt een terugkeer naar de toestand van voor de zogenoemde paaspauze. De coronacijfers zijn nog niet laag genoeg om te gaan voor een volledige heropening. Woensdag hakt het Overlegcomité de knoop definitief door.

Net zoals voor de paasvakantie is er vanaf volgende week voltijds contactonderwijs voor het kleuteronderwijs, het lager onderwijs en de eerste graad van het secundair. Leerlingen van de tweede en derde graad secundair blijven halftijds afstandsonderwijs volgen. 

We gaan de vinger aan de pols blijven houden

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)

Het blijft de bedoeling om voor de tweede en derde graad naar voltijds contactonderwijs over te schakelen, als de cijfers gunstig evolueren uiteraard. "We gaan de vinger aan de pols blijven houden", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in "Het Journaal".

Net zoals tijdens het tweede trimester is er weer volledig contactonderwijs voor het Buitengewoon Secundair Onderwijs en het deeltijds beroepssecundair

Voor het volwassenenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs blijft code rood gelden. Dat betekent contactonderwijs met een hele reeks beperkingen of afstandsonderwijs.

De mondmaskerplicht voor leerlingen in het 5e en 6e leerjaar basisonderwijs wordt verlengd, net zoals de mondmaskerplicht in het secundair onderwijs.

De schoolrefters kunnen weer open, maar het blijft de bedoeling om de lunchpauze zo veel mogelijk per klasbubbel te organiseren en uiteraard te zorgen voor een goede ventilatie.

Speeltijden kunnen weer gelijktijdig voor verschillende klasbubbels. Het blijft aangeraden om klasgroepen zo veel mogelijk gescheiden te houden.

Daguitstappen kunnen, maar in een klasbubbel en na risicoanalyse door de preventieadviseur. Openbaar vervoer mag daarbij niet worden gebruikt.

Om contacten tussen volwassenen in de school zo beperkt mogelijk te houden wordt leerkrachten aangeraden om zo veel mogelijk buiten te vergaderen, afstand te houden en een mondmasker te dragen. Als buiten vergaderen niet kan, moet de leraarskamer goed geventileerd worden.

We moeten onze verantwoordelijkheid nemen voor de leerkrachten en de leerlingen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)

"Ik moet erkennen dat ik liever had gehad dat we nu al de volgende stap konden zetten, namelijk ook voltijds contactonderwijs voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs", zegt Weyts nog. Hij wijst op de positiviteitsratio die in de slechte richting evolueert. "We moeten onze verantwoordelijkheid nemen voor de leerkrachten en de leerlingen."

Begrip en teleurstelling

"Dit is natuurlijk een domper", reageert Raymonda Verdyck van het Gemeenschapsonderwijs (GO!), die ook begrip toont. "Alle leerkrachten en leerlingen hadden graag het onderwijs volledig heropend gezien." Verdyck wijst erop dat leerlingen nog altijd op school de beste ondersteuning krijgen en zich daarbij ook het beste voelen. 

Bekijk ook de reactie van Raymonda Verdyck in "Het Journaal" en lees voort onder het fragment:

Videospeler inladen...

Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen zegt nog altijd te hopen op een volledige heropening nog kan dit schooljaar. "We willen het schooljaar kwaliteitsvol afronden en leerlingen goede ondersteuning bieden en oriënteren voor de toekomst".

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens is heel teleurgesteld. Ze vindt de onderwijsbeslissing absoluut geen goeie zaak voor de scholieren van tweede en derde graad. 

Wat vinden jongeren zelf van de coronamaatregelen op school? Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen