Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Onderzoek naar lobbywerk door voormalige Britse premier David Cameron

De Britse regering heeft een onafhankelijk onderzoek bevolen naar lobbywerk, geleid door de voormalige conservatieve premier David Cameron, ten voordele van financieringsmaatschappij Greensill Capital. Cameron ligt al enige tijd onder vuur wegens zijn band met de Australische bankier Lex Greensill, de oprichter van de financierings­maatschappij die vorige maand het faillissement aanvroeg. 

De Britse financieringsmaatschappij Greensill Capital, opgericht door de Australische bankier Lex Greensill, was gespecialiseerd in kortetermijnleningen. 

Begin maart vroeg ze het faillissement aan, waardoor een aantal van haar klanten in gevaar kwamen. Zoals GFG Alliance, het staalimperium van miljardair Sanjeev Gupta, die ook in ons land investeerde.

De val van Greensill Capital was een schok voor de financiële sector. Maar hij deed ook de Britse politieke klasse op haar grondvesten daveren wegens het lobbywerk dat gewezen premier David Cameron had gedaan ten voordele van de onderneming.

Bekijk hier de reportage van "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Gelobby

Cameron was sinds 2018 adviseur bij Greensill Capital en zou de Britse minister van Financiën Rishi Sunak vorig jaar hebben gevraagd om de financieringsmaatschappij op de rand van het faillissement leningen te verstrekken met overheidsgeld. Cameron zou nu intussen zelf tientallen miljoenen pond zijn misgelopen door het faillissement van de instelling. 

Naar die lobbypraktijken uit 2020 werd al een onderzoek gevoerd door een  instantie die toezicht houdt op parlementair lobbywerk. Maar Cameron werd niet schuldig bevonden. Volgens de instantie deed hij als adviseur in dienst van Greensill niet iets onwettigs door rechtstreeks contact op te nemen met een minister of hoge ambtenaren.  

Maar het nieuwe onderzoek door een onafhankelijke expert, dat de Britse premier Boris Johnson nu heeft aangekondigd, moet ook gaan over de periode toen Cameron nog premier was, van 2010 tot 2015.

Lex Greensill, de oprichter van Greensill Capital, was toen een tijdlang economisch ­adviseur van de conservatieve regering. Het onderzoek zou onder meer moeten uitklaren in welke mate hij toen toegang had tot overheidsinstanties, en op welke manier hij contracten binnenhaalde.  

Meest gelezen