AFP or licensors

Tweede avond onrustig in Minneapolis na dood zwarte man, politie: "Agente hield vuurwapen voor stroomstootwapen"

In de buurt van de Amerikaanse stad Minneapolis, in de staat Minnesota, zijn voor de tweede avond op rij honderden mensen op straat gekomen, nadat een zwarte jongeman is overleden toen hij werd neergeschoten door de politie bij een verkeerscontrole. Volgens de politie verwarde de agente haar vuurwapen met haar stroomstootwapen (taser). Toen de jongeman wou wegrijden, heeft een agent gevuurd. De jongeman is kort daarna overleden. In de stad is de sfeer gespannen. 

Politiegeweld in de VS: Onze correspondent Björn Soenens geeft uitleg in "Het journaal" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

In Brooklyn Center, een voorstad van de Amerikaanse stad Minneapolis, werd slachtoffer Daunte Wright tegengehouden door de politie voor een verkeersovertreding. Bij de controle stelden de agenten vast dat er een arrestatiebevel tegen de 20-jarige man liep. Toen een agent hem wou aanhouden, stapte Wright opnieuw in zijn auto en reed weg. Een van de agenten schoot op Wright toen hij wegreed. Wright kon nog enkele straten verder rijden, maar kwam tegen een andere wagen tot stilstand. De jongeman overleed in zijn wagen. 

Volgens de politie heeft de agente die bij de verkeerscontrole met haar vuurwapen op een jonge zwarte Amerikaan schoot dat vuurwapen verward met haar taser. De jongeman kwam om door het schot.

"De agent had de bedoeling haar taser (een niet-dodelijk stroomstootwapen) te gebruiken, maar in plaats daarvan vuurde ze een enkele kogel af op Daunte Wright", zei commissaris Tim Gannon tijdens een persconferentie.

Bekijk hier de beelden. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Tegengehouden voor "luchtverfrissers"

De moeder van Daunte Wright zei tegen de pers dat haar zoon haar had opgebeld en zei dat de politie hem zou meenemen. Hij zou tegengehouden zijn omdat er “luchtverfrissers aan zijn achteruitkijkspiegel hingen", zei zijn moeder nog. Dat is verboden in Minnesota.

De vrouw vertelde voorts dat ze hoorde hoe agenten haar zoon vroegen om zijn telefoon neer te leggen. Een van de agenten maakte een einde aan het gesprek. Iets later belde de vriendin van haar zoon en zei dat hij was overleden.

De moeder vertelde dat het lichaam van haar zoon door agenten op de grond was achtergelaten en zei voorts: "Niemand wil ons iets vertellen. Niemand wil met ons praten."

(Lees verder onder de tweet)

Onrust en vernieling in de straten

Daarop zijn er zondagavond zo’n 200 mensen samengekomen in Brooklyn Center, tegenover het hoofdbureau van de politie.  Mensen staken kaarsen aan en schreven boodschappen in krijt op het voetpad zoals: "Gerechtigheid voor Daunte Wright". Maar er werden ook verschillende politiewagens vernield. De politie vroeg aan de manifestanten om zich te verspreiden en gebruikte rubberkogels om de mensen uit elkaar te drijven. Er circuleren ook beelden op sociale media van flits- en traangasgranaten die de politie gebruikte om de manifestanten te verjagen. 

De burgemeester van de stad Minneapolis, Jacob Frey, heeft ondertussen een avondklok van 19 tot 6 uur afgekondigd. "We moeten vannacht de vrede bewaren", zei Frey. De avondklok zal ook van kracht zijn in onder meer tweelingstad Saint Paul.

Daarnaast zal ook de National Guard in groten getale aanwezig zijn, zei Frey verder. Momenteel zijn er al ongeveer 500 manschappen van de reservestrijdkrachten aanwezig.

Bekijk hieronder de journaalreportage over het schietincident in Minneapolis (lees eronder verder):

Videospeler inladen...

Toch kon dat niet voorkomen dat mensen opnieuw op straat kwamen. Twee uur nadat de avondklok was ingegaan, kwamen tientallen manifestanten samen aan het politiebureau in Brooklyn Center. Op andere plaatsen in de buurt vonden plunderingen plaats. Nog op een andere locatie kwamen honderden mensen samen voor een wake. Een herdenkingsbeeld werd overgebracht van de plaats waar George Floyd werd gedood naar de plaats van de nieuwe tragedie.

In de nacht van maandag op dinsdag zijn ongeveer 40 mensen gearresteerd. Verschillende agenten liepen lichte verwondingen op bij de manifestatie aan een politiebureau. De politie zette op verschillende plaatsen traangas in.

Op Twitter heeft de burgemeester zijn medeleven met de familie van het slachtoffer betuigd. Hij zei ook dat hij alles in het werk zou stellen om te onderzoeken wat er daadwerkelijk is gebeurd. Ook de gouverneur van Minnesota trok naar Twitter om te reageren. "Onze staat rouwt opnieuw om het leven van een zwarte man ontnomen door politie", aldus Walz. Hij schreef dat hij de situatie op de voet volgt. 

(Lees verder onder de tweet)

We weten dat de woede, de pijn en het trauma die in de zwarte gemeenschap bestaan echt zijn

President Joe Biden

Ook de Amerikaanse president Joe Biden heeft intussen geregageerd. Hij roept op om de kalmte te bewaren. Hij noemt het gebeuren "tragisch" en vraagt om het onderzoek af te wachten. Biden benadrukt wel dat er geen rechtvaardiging is voor vernieling. "We weten dat de woede, de pijn en het trauma die in de zwarte gemeenschap bestaan echt zijn", zei de president. "Maar het rechtvaardigt geen geweld of plunderingen."

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Proces George Floyd

De sfeer is gespannen in Minnesota. Momenteel loopt in de stad al twee weken het proces rond George Floyd, de zwarte man die een jaar geleden in mei om het leven kwam door buitensporig politiegeweld. De beelden van de agent die minutenlang met zijn knie op de nek van Floyd zat, tijdens een arrestatie, hebben tot wereldwijde protesten tegen politiegeweld en racisme geleid. Maar volgens de demonstranten die gisteravond op straat kwamen, is er weinig veranderd. 

(Bekijk hieronder de beelden)

Videospeler inladen...
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen