foto: Herita

Paleis op de Meir in Antwerpen met meubels van Napoleon tijdelijk open voor publiek

Het Paleis op de Meir in Antwerpen opent na jaren tijdelijk de deuren voor het publiek. De opening past in de feestelijkheden rond 800 jaar 't Stad. De historische meubels zijn van de zolder gehaald en tentoongesteld. Het is een unieke kans om het Paleis in al zijn glorie te bezoeken.

Op een drukke dag wandelen er duizenden mensen voorbij het Paleis op de Meir in Antwerpen. Maar weinigen van hen weten wat er zich achter de gevels schuilhoudt. Op de gelijkvloerse verdieping bevindt zich de zaak van chocolatier Dominique Persoone, maar de hogere verdiepingen zijn al jarenlang afgesloten voor het publiek.

Empiremeubels

Daar komt nu verandering in, want vanaf dinsdag 13 april gaat het Paleis tijdelijk open voor het publiek. De historische meubels zijn van de zolder gehaald en tentoongesteld. "Dat we die meubels nu kunnen bezichtigen, is heel uniek", zegt directeur Matthias Francken van beheerder en erfgoedorganisatie Herita: "Het Paleis is ingericht met 200 jaar oude meubels, ontworpen in opdracht van Napoleon, die in al hun glorie te bekijken zijn. Het gaat om een unieke collectie in België."

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het paleis had jaren geen toilet. Pas onder Leopold II werd er modern sanitair geplaatst

Helena ten Berge van Herita

Naast bijzonder statig empiremeubilair vind je er ook "functionele" empire­meubelen. "Zo staat er een nachtpot voor de kleine behoeften 's nachts en een dagpot met deksel voor overdag en een prachtige bidetstoel. Ten tijde van Napoleon was er nog geen wc-papier. Je ging dan in tegenovergestelde richting op je bidetstoel zitten en het kamermeisje voorzag een kannetje lauw water om je te verfrissen. Het Paleis had al die tijd geen toilet. Modern sanitair werd pas in de periode van Leopold II geïnstalleerd", zegt Helena ten Berge van Herita. (verder lezen onder foto)

foto: Herita

Geschiedenis

Het Paleis was naast een stadspaleis ook een keizerlijke en een koninklijke residentie, tot het in 1969 "aan het volk gegeven" is.

"Een rijke ondernemer heeft het midden 18de eeuw laten bouwen. Begin 19de eeuw heeft Napoleon het overgekocht. Later kwam het Paleis in handen van het Hollandse bewind. Toen dat ten val kwam, werd het opgeëist door de Belgische koninklijke familie, die er ook af en toe verbleef. Koning Boudewijn heeft er in 1969 afstand van gedaan en heeft het "teruggegeven aan het volk". Het Paleis op de Meir is dan ook een tijdlang als cultureel centrum gebruikt", zegt ten Berge.

Bezoek

Na de restauratie werd het Paleis aan de Meir in 2013 al eens opengesteld voor het publiek. En nu gebeurt het een tweede keer mét meubels erin. De expo loopt nog tot 9 mei en alle tickets zijn razendsnel de deur uitgegaan. Daarom wordt de tentoonstelling mogelijk verlengd met drie weken. Wat er daarna met de verdiepingen op het Paleis gebeurt, is nog niet duidelijk.

In mei 2010 werd het gerestaureerde Paleis aan de Meir voorgesteld. "De zevende dag" was er toen bij. Bekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen