"Pallas" of "Volxus": kunstencentrum Vooruit laat publiek stemmen op nieuwe naam

"Pallas" of "Volxus": zo zal kunstencentrum Vooruit in Gent binnenkort heten. Het centrum heeft zonet een publiekspoll gelanceerd, met de 2 namen die zijn voortgekomen uit een lange zoektocht. Je kan nog tot woensdagochtend stemmen op jouw favoriete naam. 

Politieke partij SP.A ging met de naam "Vooruit" lopen, dus moest het kunstencentrum in Gent op zoek naar een nieuwe naam. Het zat er al een tijdje aan te komen, toch weekte het veel reacties los toen een kleine week geleden de legendarische rode letters van de gevel werden gehaald. "De naamsverandering is een zeer emotioneel iets", beaamt Mieke Dumont van het kunstencentrum. "Wij ontvangen jaarlijks 350.000 mensen, in niet-coronatijden uiteraard. In dit gebouw hangen zoveel verhalen. Wij nemen die emotionele reacties zeer ter harte. En net daarom willen we het publiek betrekken bij het kiezen van de nieuwe naam." 

Meer dan 3.000 mensen gaven ideeën door. "Dat waren niet allemaal kant-en-klare namen. Sommige mensen gaven ook door wat Vooruit voor hen betekent en welke gevoelens het bij hen oproept", verduidelijk Dumont. "Al die inzendingen hebben we gebundeld in categorieën en daar hebben we een werkgroep op losgelaten. Het team bestond uit personeelsleden, artiesten, publiek, historici en taalexperts." Na meerdere brainstorms en interne stemmingen, kwam het team uit op 2 mogelijkheden voor de nieuwe benaming: "Pallas" of "Volxus".

"Pallas": Griekse godin van de kunstenaars en Gents woord voor paleis

Pallas Athena is een bekende Griekse godin. "In eerste instantie staat "Pallas" dus voor kunst, ambacht en strijdvaardigheid", vertelt Dumont. "Maar "Pallas" is ook het Gentse woord voor "paleis". Dat klopt dan weer omdat Vooruit een feestpaleis is, en omdat het net als een echt paleis uit veel verschillende kamers bestaat en een bepaalde grandeur heeft." 

Compleet nieuw woord "Volxus"

Tegenover het klassieke woord "Pallas", staat een compleet nieuw woord: "Volxus". Mieke Dumont: "Als je het woord uitspreekt, hoor je dat het iets wegheeft van "volkshuis". Dat zit natuurlijk in het DNA van Vooruit, want het is een huis voor dans, woord, literatuur en feesten. Het is een huis voor veel volk. Daarnaast staat het ook voor "us", Engels voor "ons". Want in onze community heerst een bepaald "wij"-gevoel."

"Een betere naam dan Vooruit zal er nooit zijn. Dat beseffen we maar al te goed", zegt Dumont nog. "Maar we zijn vertrokken vanuit de gevoelens van ons publiek, vanuit de zaken waar het huis voor stond in het verleden en waarvoor het zal staan in de toekomt. Volgens ons capteren "Pallas" en "Volxus" de geschiedenis van Vooruit en kunnen ze een nieuw begrip worden, dat nog jarenlang zal meegaan. We zijn benieuwd welke naam het publiek zal kiezen."

Nog tot en met woensdagochtend kan je stemmen op jouw favoriet: "Pallas" of "Volxus", op de website van #meerdaneennaam.

Meest gelezen