AFP or licensors

Tot 90 procent van publiek snakt naar cultuur, blijkt uit grote enquête bij 22.000 mensen

Cultuurorganisatoren en -makers schreeuwen om perspectief. Nu is de stemming gepeild van het publiek. Ook de bezoekers missen de voorstellingen en de artiesten en ze hebben er vertrouwen in dat alles coronaveilig kan verlopen. De enquête komt aan de vooravond van een nieuw Overlegcomité dat het ook over de cultuursector zal hebben.

De voorbije weken werden meer dan 22.000 bezoekers van ruim 80 cultuurhuizen ondervraagd over de culturele lockdown. De enquête is een initiatief van cult!, de koepel van Vlaamse en Brusselse cultuurhuizen, samen met Universiteit Antwerpen en onderzoeksbureau LMR-LMOV.

9 op de 10 mist cultuur

Meer dan 85 procent van het publiek vindt cultuur meer dan ooit nodig. 9 op de 10 ondervraagden gaf aan cultuur te missen. De "goesting" stijgt zelfs: een vijfde zegt meer naar cultuur- en gemeenschapscentra te willen gaan dan voor de pandemie. Mensen missen vooral hun favoriete artiest of kunstenaar (62 procent), een avondje weg (49 procent) en de ervaring om iets buitenshuis mee te maken (48 procent). De resultaten sluiten aan bij eerder buitenlands onderzoek en de bevraging van Publiq, UGent en UAntwerpen aan het begin van de coronacrisis.

Annick Schramme, professor Cultuurmanagement aan de UAntwerpen: "Je ziet hoe trouw de participanten aan de cultuurhuizen zijn. De onvoorspelbaarheid van de maatregelen is het grootste probleem: vandaag is het zo en morgen weer anders. Het is dus cruciaal om niet alleen maatregelen te treffen maar ook om er duidelijk en positief over te communiceren.”

Vertrouwen dat het coronaveilig kan

Uit het onderzoek blijkt dat het publiek veel vertrouwen heeft in de huidige maatregelen. Mondmaskers, handgel, anderhalvemeteren of een zaal met beperkt publiek: het schrikt cultuurminnaars niet af. Opvallend is ook dat slechts 15 procent van de ondervraagden sneltesten nodig vindt. Driekwart wil weer naar de cultuurhuizen trekken van zodra het weer mag en niet expliciet wordt afgeraden.  

Leen Vanderschueren, coördinator van cult!, koppelt daar deze oproep aan de overheid aan: “Laat toe dat cultuurhuizen heropenen volgens de veilige protocollen die al een tijdje klaarstaan. Wij zijn ervan overtuigd dat wanneer we duidelijk kunnen aangeven dat het veilig kan, het publiek ook snel zijn weg terugvindt naar het cultuurhuis. Nu zien we dat vertrouwen ook zwart-op-wit terug in de cijfers van dit publieksonderzoek. Dat geeft moed.”

Overlegcomité over cultuur

Woensdag komt het Overlegcomité weer bijeen. De cultuursector staat ook op de agenda, gaf minister van volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan, meer bepaald de organisatie van testevenementen, om te kijken hoe welke voorstellingen coronaveilig kunnen plaatsvinden. In Nederland zijn zulke tests al uitgevoerd en was de conclusie dat culturele voorstellingen best kunnen, als het publiek zich vooraf laat testen.

Enkele dagen geleden meldde het Brusselse theater KVS hoe dan ook te zullen starten met een theatervoorstelling voor 50 mensen op 26 april.

Meest gelezen